21.10.2021

ГЕРБ Сливен с въпроси към здравните власти и Румен Радев

ГЕРБ Сливен споделя тревогите на гражданите за неуправляемостта на здравната криза и задълбочаващия се хаос след последните „противоепидемични“ мерки въведени в страната от служебното правителство.

Това, което се случва в последните 30 часа е доказателство единствено на липса на компетентност и визия за справянето с Ковид-кризата.

Румен Радев и неговите министри нямат никакъв план за справяне с проблема. Освен, че няма да имат никакъв ефект за ограничаване на заразяването, тези мерки ще нанесат щети на всички - на хората, на бизнеса, на здравната ни система, на образованието.

Всичко това води до хаос, несигурност и непредвидимост.

Именно заради това управление на популизма със заложник човешкото здраве и живот искаме да зададем още няколко въпроса към Стойчо Кацаров, Стефан Янев и Румен Радев:

 

  1. Сигурни ли сте, че предприетите от вашето управление мерки са най-добрите възможни в настоящата здравна криза?
  2. Ако бизнесът, обикновените граждани и медиците не са доволни от политиката ви за справяне с пандемията, то към кого всъщност са насочени мерките, които предприемате? Защо мерките не бяха комуникирани навреме и по по-подходящ начин?
  3. Защо исканията на съсловните организации не се взимат предвид при обсъждането на противоепидемичните мерки?
  4. Защо медиците на първа линия не получават необходимата подкрепа и допълнително заплащане за изтощителния труд, вследствие на недалновидната здравна политика на служебния министър, предложен, назначен и пазен от Румен Радев?
  5. Защо в държава с 20% ваксинирани се прилагат мерки, характерни за държави със 70-80% ваксинирани?
  6. Ако т.нар. Зелен сертификат е единственият инструмент за налагане на масово ваксиниране, това не означава ли, че тотално не сте се справили с реализирането на добра ваксинационна кампания?
  7. Защо не са създадени условия хората, които са преболедували COVID-19, но това не е установено с PCR, да получат т.нар. Зелен сертификат?
  8. Има ли лобизъм в полза на определени бизнес-кръгове в медицинската сфера?
  9. Защо се изчака толкова време и толкова общини да влязат в червената зона, за да се помисли за по-сериозни мерки?
  10. Защо мерките се налагат “от днес за утре”, имайки предвид, че завършилите ваксинационен курс след двудозова ваксина получават сертификата си след 14 дни?
  11. Как ще бъде компенсиран бизнесът, който неминуемо ще претърпи щети от наложените мерки?
  12. Целят ли настоящите мерки (които едва ли ще доведат до промяна на ситуацията в следващите поне две седмици) по-малко хора да отидат до урните на 14 ноември?
  13. Опитва ли се служебното правителство да осигури по този начин “служебна” победа на Румен Радев?
  14. Защо, след всички скандали и проблеми в здравната сфера, Стайчо Кацаров продължава да бъде министър на здравеопазването?
  15. Как се чувства Румен Радев, съзнавайки, че за пет години успява да обедини основните политически субекти (и често - непримирими противници) само веднъж - срещу неадекватните мерки на служебното му правителство по отношение на здравната криза?

 

Първо беше разединението, а сега и пълен хаос. Единствено това предложи на българите Радев и неговото служебно правителство!

Всички в ГЕРБ Сливен вярваме, че решения трябва да се вземат след внимателно обмисляне, както и след преценка на рисковете пред обществото. Но най-важното - смятаме, че мерките не трябва да разделят.

Надяваме се, че Румен Радев, който все още изпълнява длъжността президент, ще намери сили и мъжество да отговори на поставените от нас въпроси.

Вярваме, че проваленият министър на здравеопазването Стойчо Кацаров ще намери време да даде на обществото отговори на всички тези въпроси (а и още). Ако не сега - когато освободи поста си.

 

< Назад