17.01.2022

ГЕРБ – Сливен отдаде почит към загиналите за Освобождението на града

Днес се навършват 144 години от Освобождението на Сливен от османско иго.

Заради усложняващата се епидемиологична обстановка, не се проведе традиционният ритуал - поклонение, в който през годините всеки от нас имаше възможност да отдаде своите почит и преклонение пред героите, загинали за това днес ние да сме свободни.

Общински съветници от ГЕРБ и областният координатор на МГЕРБ Андрей Карапетков поднесоха цветя в знак на преклонение пред паметника на площад "17 януари" по повод днешния ден. Цветя бяха поднесени и от името на народните представители от ГЕРБ Десислава Танева и Мария Белова.

„17 януари е паметна ден за Сливен и неговите граждани. Днес с благодарност си спомняме за всички онези, дали живота си за свободата на нашия град. За да сме достойни наследници на предците си - на възрожденците, революционерите и всички борци за свобода на отечеството ни,  сме длъжни да носим винаги в себе си историята на своя народ, да знаем и да разказваме за тежките дни, оставили дълбока следа в историята ни”, каза Керанка Стамова, общински съветник и областен организационен секретар на ГЕРБ-Сливен.

На 4-ти януари 1878 г. по стар стил /17 януари по новия календар/ в Сливен влизат драгуните на майор Кардашевски, водени от сливналията Коста Карадимитров и се установяват в Клуцохор. На това място през 1878 г. местното население е посрещнало с хоругви, цветя, хляб и сол руските военни части. Посрещането е било организирано по настояване на първия сливенски митрополит Серафим, който е и първия кмет на града. Своят принос за Освобождението са дали 185 опълченци, родени или живели в Сливен, известни войводи, редица доброволци. За овладяването на града и за логистиката големи заслуги има и легендарният сливенски войвода Панайот Хитов. Сред тези които тогава са носели тържествено християнските хоругви е вече слепият бунтовен поет даскал Добри Чинтулов, който произнася приветствено слово към освободителите: „…Пристъпете със смели стъпки в нашия град. Неговото население, изморено от тежките страдания, със сълзи на очи ви очаква, с разтворени обятия. Утешете го със своето присъствие. Излекувайте неговите свежи и още димящи рани с целителният балсам на разумната свобода и правосъдие”.

Дълбок поклон пред  тези, които дадоха живота си, за да бъдем свободни днес.

 

< Назад