28.01.2019

ГЕРБ се преклони пред загиналите за Освобождението на Добрич

Представители на областното и общинско ръководства на ГЕРБ се поклониха пред загиналите за Освобождението на Добрич преди 141 години.

Народният представител Даниела Димитрова, общинският ръководител на ГЕРБ-Добрич и зам.-областен управител Красимир Николов, председателят на Общинския съвет Иво Пенчев и общинският съветник Кина Драгнева, областният координатор на МГЕРБ Живко Желязков и членове на младежката организация на партията се включиха в общоградското поклонение по случай 141 години от Освобождението на Добрич от Османско владичество.

Възстановчици в казашки и опълченски униформи от националното дружество "Традиция" отдадоха почести на загиналите за свободата на България.

Поклонението се състоя пред паметника на ген.-лейтенант А. Е. Цимерман.  Именно той предвожда Долнодунавския руски отряд, който окончателно освобождава Добрич през 1878 година.  Градът е един от малкото, които три пъти по време на османското робство получават временна свобода и след това три пъти преживяват отново връщането на поробителя.

В Паметника-костница признателното гражданство премества тленните останки на загиналите за свободата на Добрич 122-ма руски войници, при освобождението на града от 17 до 27 януари 1878 г.

Генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов благодари за опазването на руските паметници в България.

От името на ГЕРБ Даниела Димитрова и Красимир Николов положиха венец на паметника на генерал-лейтенант Аполон Цимерман.

Венци и цветя положиха представители на Общината, областната управа, Генералното консулство на Русия във Варна, народни представители, почетни граждани.

 

< Назад