23.07.2019

ГЕРБ почете 142 години от Каварненското въстание

Членове на ГЕРБ-Каварна се включиха в организираното от Общината честване на 142 години от Каварненското въстание и отдадоха почит пред паметника на водача му Андрей Василев – Амира.

Андрей Василев е известен като предводител на защитата на Каварна от нередовна турска войска и башибозушки орди, които разрушават и опожаряват града през лятото на 1877 година. В историята събитието влиза с името Каварненско въстание.

След освобождението на Каварна Андрей Василев оглавява доброволческа конна чета от 80 добруджанци, която действа в тила на турската войска. Като редовен разузнавателен ескадрон под руско командване четниците взривяват железопътната линия между Варна и Шумен. Конният отряд пленява керван от 75 коли, охранявани от башибозук. При разпита им се установява, че 25 от пленниците са участвали в каварненските кланета.

Водачът на Каварненското въстание доживява до 103-годишна възраст.

Въпреки дъжда, признателните потомци поднесоха цветя и се преклониха пред героите, участвали в Каварненското въстание.

Общинският ръководител на ГЕРБ-Каварна Йордан Стоянов изрази надежда, че дъждът ще донесе добра реколта за настоящите каварненци, които се занимават със земеделие.

Членовете на общинската организация на ГЕРБ-Каварна посетиха и музея на открито, който представи военно-историческо оръжие от 19 век.

 

< Назад