03.03.2018

ГЕРБ-Пловдив почете 140 години от Освобождението

ГЕРБ-Пловдив се включи в общоградските чествания на Националния празник на Република България и 140-тата годишнина от Освобождението ни от османско иго. Те започнаха с молебен в катедрален храм “Св. Богородица”, отслужен от Знеполския  епископ Арсений. След това по традиция на Паметника на освободителите бяха положени цветя в знак на признателност. Венци бяха положени от името на  ГЕРБ в Пловдив-град и от членовете на Европейския парламент от ЕНП/ГЕРБ.

 

В поздрава си към пловдивчани кметът Иван Тотев подчерта, че 3 март 1878 година отбелязва новото възкресение на българския народ, а България отново се завръща на картата на Европа и че: „На този празничен ден, когато горди ще развеем българския трибагреник, нека не забравяме, че нашата свободата не е подарена, а извоювана благодарение на поколения българи, революционери, просветители и будители, на хиляди знайни и незнайни герои. Ние, съвременните пловдивчани, помним и се гордеем със своята история, с богатото си културно-историческо наследство. Наш дълг е да съхраним този дух и порив за свобода, за да го предадем на бъдещите поколения”.

 

По-късно пред паметника на опълченците бе отслужена панихида за загиналите български опълченци, а на площад „Централен” е тържествената проверка – заря.

 

 

< Назад