03.06.2019

ГЕРБ - Плевен се поклони пред паметта на жертвите в концлагера в Белене

Народните представители от ГЕРБ-Плевен Владислав Николов и Ралица Добрева, евродепутатът Александър Йорданов и заместник-областният управител на Плевен д-р Красимир Трифонов присъстваха на националното поклонение в памет на жертвите на лагера „Белене”, което се състоя на 1 юни на  остров „Персин”. На възпоменателната церемония присъства и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

 

„„Белене” е пустош на разбитите съдби, на смазаните животи, на потъпканите таланти, на обреченото право на самоопределяне. „Белене” е символ на 45-годишната изолация от свободния свят, на безправие, на страх, на политически разгул. Тук са били скършвани мислещите хора на България след Деветосептемврийския преврат - земеделци, артисти, политици, карикатуристи, свещеници, интелектуалци, а след 1985 година - турци и български мюсюлмани”, заяви в словото си председателят на парламента Цвета Караянчева.

 

За паметта на погубените животи в лагера в Белене се помолиха всички присъстващи. Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий в съслужение с местен свещеник отслужи панихида, след което бяха поднесени венци и цветя в памет на жертвите.

 

„Поклон пред паметта на жертвите на комунистическия терор в лагера в Белене! Само паметта на поколенията може да бъде яркият исторически светлик, който ще предпазва бъдещите поколения от повтарянето на подобни непростими, нечовешки и жестоки грешки! Нека помним!”, каза след събитието народният представител от ГЕРБ Владислав Николов.

 

„В този лагер угасват много животи. Не само на онези, които намират смъртта си тук, но и на онези, чиито съдби завинаги остават пречупени, загубвайки своите близки”, каза ГРалица Добрева.

 

< Назад