14.01.2018

ГЕРБ: Истанбулската конвенция има за цел да разчупи стереотипите за жените

Истанбулската конвенция има за цел да покаже, че християнска Европа не приема стереотипите и приемането за нормално в други части на света жените да бъдат принуждавани да се омъжват, да бъдат осакатявани, изнасилвани. Никъде няма текст, който ще принуди България да признае еднополови бракове или „трети пол“. Терминът „социален пол“ всъщност е от 70-те години и означава разчупване на стереотипите за двата пола- мъж и жена, които поставят жената в неравноправно положение. Това коментира министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на пресконференция в централата на ГЕРБ в София. В пресконференцията участваха още министърът на правосъдието Цецка Цачева, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Екатерина Захариева уточни, че Конвенцията не е приета набързо, като дебатите по нея в България датират от 2013 година. „Много е странно това разминаване в позициите, когато сме в Брюксел подкрепяме, а в България за политически дивиденти се противопоставяме. Призовавам хората, специално народните представители, внимателно да се запознаят с Конвенцията“, посочи външният министър и изтъкна, че всички спекулации съвсем не намират място в международния договор. Тя изрази надежда, че в предстоящите обсъждания БСП ще послушат лидера на ПЕС Сергей Станишев, който нарече отричането на Конвенцията от българските социалисти „политическа грешка“. Според нея в БСП слушат повече Корнелия Нинова, отколкото Сергей Станишев. „На разположение сме за голям дебат, да обясним текстовете. Не се заигравайте с дребни популистки неща. Конвенцията ще задължи българската държава да осигури превенция и възпитанието на децата, че насилието над жените не е приемливо“, подчерта Захариева. По думите й изменение на Конституцията след ратифицирането на Конвенцията няма да е необходимо и това е станало ясно от анализ на експерти по Конституционно право още преди подписването на договора. „С „Обединени патриоти“ сме в разговори, те са много конструктивни, без емоции с идеята да се опитаме да разсеем недоразуменията. Няма нищо общо с това, което пише в Конвенцията и това, което се спекулира. Водим разговори и със Съвета на ЕС да изпратят официално становище, че притесненията за „трети пол“ са неоснователни“, разкри външният министър.

„Истанбулската конвенция дава възможност тя да бъде ратифицирана със съответни резерви, такова е и законодателното предложение, одобрено от Министерски съвет“, каза на свой ред министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя обясни, че всички притеснения, възражения, неясноти могат да бъдат разсеяни, ако всеки спокойно и непредубедено прочете текстовете на Конвенцията. „Не става дума за „трети пол“. Изрично е записано, че понятието пол не замества съдържанието на понятията мъж и жена, а това е само за целите и нуждите на Конвенцията“, категорична бе Цачева.  По думите й големият финален дебат за съдържанието на Истанбулската конвенция трябва да се проведе в парламента, сред и от законодателите. Правосъдният министър сподели, че на дебатите около Конвенцията е постигнато пълно единодушие между представителите на държавните институции, на неправителствения сектор и на магистратите. „Към момента на финал за междуведомствено обсъждане са два пакета от промени в българското законодателство - в граждански закони и в наказателно-процесуални. Те са в посока засилване на противодействието спрямо актове на насилие, основани на пол“, каза още Цецка Цачева.

1 милион български жени са подложени на домашно насилие. Изключително учудена съм, че Корнелия Нинова не иска по-добра защита за тези 1 млн. българки. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която изрази учудването си как Нинова, в качеството си на вицепрезидент на социнтерна, ще се срещне със своите колеги на следващото заседание и ще обясни позицията си, че като българка, представителка на втората по големина партия в България, не подкрепя по-добрата защита и превенцията на насилие над жени. „Много е хубаво, че имаме българка зам.-председател на ПЕС-жени. Как Деница Златева ще обясни това, че БСП не подкрепя Конвенцията при положение, че в ПЕС-Жени са едни от най-големите ѝ защитници“, попита българският евродепутат. Ева Майдел обясни, че само преди няколко месеца Конвенцията е гласувана в ЕП и е била подкрепена от всички евродепутати от ПЕС, включително и българските представители. „Изглежда, че Националният съвет на БСП и Корнелия Нинова отстояват едни позиции в Брюксел, а в България – други“, отбеляза тя.

„В сряда в 14.00 часа в зала „Изток“ под мое ръководство ще има отворен дебат за Истанбулската конвенция, на който каня всички народни представители, които се интересуват“, съобщи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. „Имаме изключителна воля да направим максимално отворен дебат и да запознаем всички. Поканени са и представителите на вероизповеданията, разговаряла съм с някои от тях и те имат притеснения. Още утре ще изпратя писма до председателите на парламентарните групи. Нека тези, които са прочели Конвенцията, да дойдат, за да чуят различните мнения. Нека дойдат и гражданите, за да се успокоят и да видят, че популизмът понякога е много вреден“, подчерта Караянчева.

< Назад