16.09.2022

ГЕРБ-Бургас: Настояваме да се вземат спешни мерки, за да не остане Бургас без екипи на Спешна помощ


Има реална опасност от 1 октомври Бургас да остане без екипи на Спешна медицинска помощ. За това сигнализира пред общинската организация на ГЕРБ Климентин Милчев – председател на местната синдикална структура на Центъра за спешна медицинска помощ към КНСБ.
Проблемът идва от колективния трудов договор в отрасъл здравеопазване, който беше подписан с бившия министър Асена Сербезова на 12 април тази година. Според документа възнагражденията на шофьорите на линейка се изравняват с тези на санитарите, а фелдшерите ще вземат колкото медицинските сестри.
Малко преди това в Народното събрание е внесена подписка с близо 10 000 гласа от цялата страна с искане категорията на труд за служителите на ЦСПМ да бъде променена от трета на втора. Тогавашният председател на Здравната комисия обаче не е проявил желание да я разгледа.
Хората са огорчени от подценяването на труда им и споделят, че се налага да работят на няколко места, за да могат да посрещат елементарните си битови потребности. Те припомнят, че при управлението на ГЕРБ работещите в сектора са получавали ежегодно увеличение на възнагражденията от 10%. Сега обаче този стимул е спрян, а предвид растящата инфлация, финансовото им положение става все по-нестабилно.
Само от началото на тази година четирима души са напуснали структурата на Спешна помощ в Бургас заради ниското възнаграждение. Към момента още няколко човека са заявили, че ще си подадат молбите за освобождаване.
Известно е, че екипите на Спешна помощ в Бургас и областта не стигат. Територията на община Бургас се обслужва от шест линейки, едната от които е трупна. За цялата област специализираните медицински автомобили са едва 20 на брой.
За изминалата година общият пробег на линейките е бил 1 500 000 км, което води до голяма амортизация и разход на гориво. Освен това районните Спешни центрове са натрупали 250 000 лв. задължения от сметки за наеми и консумативи.
Общинската организация на ГЕРБ е изключително притеснена от опасността Бургас и областта да останат без екипи на Спешна помощ. Настояваме да се вземат спешни и адекватни мерки, за да се реши въпросът.
Не се оправдават очакванията, че след края на активния летен сезон, натоварването на Спешните екипи по Черноморието ще спадне. По всичко личи, че проблемите се задълбочават и напрежението може да ескалира.

< Назад