19.11.2018

Георги Николаев от ГЕРБ-Сливен: Младите хора трябва да покажем, че „политик“ не е мръсна дума

Медия: Nabludatel.bg

Как оценявате доклада за България по механизма за сътрудничество и проверка на ЕК и това, че три от шестте области за наблюдение над България отпадат?

За България това е 12-тият пореден доклад за напредък. Един от акцентите от доклада е, че имаме оценка за един от най-щедрите бюджети в последните години. Допълнителните средства в бюджета идват от борбата с контрабандата и приходните агенции. Три от главите, по които наблюдението отпада, са организираната престъпност, съдебната система и правната рамка. Остават още три глави, които според доклада не са изпълнени. Има определени индикации, че България ще бъде отделена от Румъния, което е положителна новина. Важен момент от доклада е и за пътя ни към еврозоната. Премахването на мониторинга е историческа стъпка за държавата по пътя на европейското сътрудничество и интеграция.

Като млад човек удовлетворен ли сте от работата и постигнатото от общинското ръководство на Община Сливен през изминалата година?

В края на годината идва времето и за равносметка. 2018-та година беше знакова за нашия град. Общината е с погасени просрочени задължения, за които кредиторите чукаха на вратата. Просрочените задължения бяха над 20 млн. лева, а от няколко месеца са занулени. Ръководството на Общината се дава за пример в цялата страна как трябва да се управляват финансите на един областен град. Макар да трябваше да се започне с непопулярни мерки, каквито бяха промените при данъците, всички ние трябва да знаем, че те са били нужни за да могат да се случат и хубави неща в Сливен. Преди година с вас си говорихме за това какво ни предстоеше през 2018-та. Обектите вече са налице. Започнахме с парка в квартал „Република“. Той стана все по-зелен и модерен, а детските и спортните площадки позволяват на семействата от близките квартали да оползотворяват свободното си време там. Същият ефект имаме и от изграждането на парка покрай река Асеновска. Съвсем наскоро минах оттам и паркът бе пълен с деца и родители, което показва, че той е страхотна придобка за града ни.

През тази година бе завършен и един от дългоочакваните обекти за нашия град- Кръговото кръстовище на Розова градина. След няколко десетилетия на обсъждания, това модерно кръстовище е налице. Нека не забравяме, че съвсем скоро ще имаме и изграден пробив на Раковска, също обект, който десетилетия наред е очакван от гражданите на Сливен. Да не забравяме и интегрирания градски транспорт и новите автобуси, които вече се движат по улиците на Сливен. Несъмнено ръководството на Общината в лицето на Стефан Радев и неговият екип свърши много работа, която се забелязва навсякъде около нас.

Намирате ли диалог с вашите колеги в ОбС-Сливен по комисии независимо партийните убеждения и как оценявате дейността на Общинския съвет на Сливен?

Както съм споделял и преди, диалогът в Общински съвет е налице. Партиите са това, което обединява хора със сходни принципи и убеждения на едно място. От тази гледна точка е напълно нормално представители на различни партии да не са на една и съща позиция по определени въпроси. В Комисията по общинска собственост и местно самоуправление, на която съм член, представени са почти всички партии и групи в местният парламент. Дейността на комисията е свързана с управлението на имуществото на Общината. Доста често по време на разискванията в комисията могат да се чуят различни мнения, именно в това се имплементира демокрацията. Възможността да се изрази и защити мнение, от човек, който представлява определена част от обществеността на града ни. Точно това се случва и при нас. От тази гледна точка, смятам че Общинският съвет има един успешен и пълноценен мандат.

Може ли да чуем вашата оценка за групата на ПП ГЕРБ, групите на опозицията и БСП?

Част от работата на групата на управляващата партия е да подкрепя ръководството, но също така да бъде постоянна в своите решения и позиции. Мисля, че ние правим точно това и то по един недвусмислен начин показва единството на групата ни. Единството е това, което ни отличава от част от колегите ни.

Конструктивната опозиция е важна за всяко управление. Тя трябва да бъде коректив на управляващите, но във важните моменти, в които се решава краткосрочното и дългосрочното бъдеще на града и неговите жители, да има позиция. Мога да кажа, че с малки изключения и в Общински съвет Сливен това е налице. Част от опозицията често е непостоянна и нерядко мени мнението си. Като цяло, част от тях са повлияни от ефекта на популизма и виждаме това в обсъжданията в зала, след като на комисии не е имало такива дебати.

Каква е според вас ролята на представителите в ОбС-Сливен на малките групи, някои от които по един или двама, при вземането на важни решения за общината и нейните граждани?

Независимо в какъв формат е групата или колко точно са представителите на политическите партии, важно е те да бъдат отговорни в действията си. За всеки един общински съветник това трябва да бъде основно верую. Наличието на толкова много различни групи наричаме демокрация. Гражданите са решили кой да ги представлява в общото събрание на града и този факт трябва да се уважава. Един от основните принципи на представителната демокрация се крие именно в това. Ролята на всеки общински съветник е да представлява и да защитава интереса на своите избиратели, така че всеки един от колегите е заслужил да бъде част от Общинския съвет.

Преди време започнахте една кампания по училищата в Сливен, какво се случва с нея в момента?

Радвам се, че ме питате именно по тази тема. През първата половина на тази година, заедно с мои приятели от Сливен, започнахме кампания по училищата, която бе свързана с личностното развитие и насоките за кандидатстване на учениците след 12-ти клас. Попитахме ги къде искат да учат и защо. Дали ще изберат България за реализация или ще последват стотиците други българи в чужбина. Първата среща се проведе в Хуманитарната гимназия в Сливен, като на срещата присъстваха най-големите ученици от гимназията. Няколко месеца по-късно ефекта от срещата бе налице. Един от най-активните участници бе Маги Славова, за която вие писахте наскоро. Тя участва в церемония по откриването на учебната година във Великотърновския университет. Това показва, че срещите са имали резултат и ни мотивира да продължим с тях. За първи път пред вашите читатели ще обявя, че продължаваме с срещите и дори имаме по-смели цели. Идеята е кампанията ни да обхване повече училища в областта и накрая да съберем най-активните участници на едно финално събитие в Сливен. Образованието е това, което ни прави смели в решенията ни и разумни в избора ни.

И все пак партията начин за скок в реализацията на един млад юрист ли е или е идеал, нещо друго? Какво е партията за вас?

Рядко човек е пред съдбоносни избори, за мен един от тях бе дали да се занимавам с политика. Смятам, че съм взел един разумен и обмислен избор. Не е толкова трудно човек да се скрие зад социалните мрежи или нечие крило и оттам плюе жлъч и обиди. По много различен начин стоят нещата, когато решиш да застанеш с лицето си и да защитиш позиция, която ще разсърди един или няма да се хареса на друг. Политиците в България не се харесват на много голяма част от обществото. За това са допринесли доста хора през годините, но нашата роля, на активните млади хора, е да променим това схващане и с действията си да докажем, че с политика се занимават и хора с чисто съзнание и чест. Партията е принципи, тя интерпретира разбиранията за заобикалящия ни свят и е въпрос на позиция.

За мен най-важното нещо е да бъдеш достоен човек с идеал за справедливото. Изборът е наш.

< Назад