07.12.2018

Георги Мараджиев: Да си кмет не е административен акт, а призвание

Медия: Радио К2

Георги Мараджиев, кмет на община Стамболийски, областен координатор на ГЕРБ за Пловдив, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Големите проекти, изпълнени по време на неговия мандат.

„Да си кмет на община не е административен акт, не е някой да те назначи, трябва да го имаш отвътре – или ставаш, или не ставаш!”, заяви в началото на разговора Георги Мараджиев. Трудностите са много и трябва човек да има много хъс, за да се справи. Той обясни, че преди три години е заварил общината с много задължения. Основните му цели са били да промени облика на града и да постигне видими резултати, които хората да могат да видят и пипнат. Добрата съвместна работа на целия екип е дала резултат и са спечелени европейски проекти за над 7 милиона евро. Това не са никак малко средства за една малка община от 23 000 души. Кметът обясни, че може би най-важният проект, който са изпълнили, е бил надлезът над ж.п. линията, за който държавата е отпуснала над 6 милиона лева. Извършен е и ремонт на поликлиниката за над 1 милион лева, която е била в изключително тежко състояние преди това, буквално пред събаряне. Изградена е и централна градска част и няколко реновирани парка, където майките спокойно могат да изведат своите деца. Георги Мараджиев заяви също, че в населените места от общината текат в момента обществени поръчки за над 120 000 лева. Ще бъдат изградени централните части на населените места, както и реновирани паркове. Над 300 000 лева са отпуснати и за ремонт на църкви в две от населените места. Прикючва проект за канализация на едно от населените места. „Стремим се да удовлетворяваме нуждите не само на гражданите на Стамболийски, но и на тези в останалите 4 населени места в общината!”, категоричен бе кметът.

Икономическите характеристики.

Георги Мараджиев заяви, че в общината безработица няма. Фирмите с месеци търсят работници, а заплатите са над 1000 лева. Така че, ако след години има фалирали фирми, то ще е не поради липса на пазар, а поради липса на работна ръка. Най-голямото предприятие в общината е „Монди”, който притежава най-големия завод на Балканите за производство на целулоза и хартия. Предприятието е в топ 10 по платени данъци в страната. Преди години е имало проблеми със замърсяването на въздуха, но през последните години ръководството е предприело доста ефективни действия.

„Какви са отношенията на кмета и администрацията с бизнеса?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че самият той идва от бизнеса и преди да встъпи в длъжност през 2015 г. е бил собственик на едно от големите предприятия в България за производство на полиетилен и полиетиленови изделия. Опитът му показва, че хората, които се занимават с бизнес, искат добро отношение и бързо обслужване от страна на общинската администрация. Много е важно един документ за какво време се издава. „Отношенията ни с бизнеса смятам, че са на много добро ниво и специално хората в община Стамболийски не могат да имат оплаквания в тази насока!”, категоричен бе кметът на общината. Той изрази мнение, че е добре, когато човек има богат опит в бизнеса и е постигнал много, да го прехвърли на наследниците си и след това да поработи в полза на гражданите и обществото.

Работата му като областен координатор на ГЕРБ за област Пловдив.

„Вие сте областен координатор на ГЕРБ в Пловдив, помага или пречи тази функция?”, попита водещата Клара Маринова. Георги Мараджиев отговори, че това е партийна функция, която с нищо не може да помогне на кметската дейност. Той подчерта, че не е никак лесно да си координатор на водещата партия и то в област като Пловдив. „Отговорността е много голяма и ще я понеса с чувството на човек, който може да даде от себе си всичко, което е необходимо за по-добрите резултати на ПП ГЕРБ на територията на Пловдив!”, категоричен бе кметът на община Стамболийски.

„В каква кондиция е партията в област Пловдив?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че е успял да посети всички 17 общини в областта и да се запознае с конкретната ситуация. Според него партията стои много добре в област Пловдив. Той обясни, че през 2015 г. ГЕРБ са имали 5 кмета, а БСП 4. В момента кметовете на ГЕРБ са 6, а тези на БСП 2.

Ще се кандидатира ли за втори мандат?

Кметът на община Стамболийски заяви, че ако здравословното му състояние позволява, никога не би се отказал. „Най-важното за един кмет това са хората, жителите на общината. И ако един кмет има лост и опорна точка и може да обърне една община, лостът е той, а опорна точка са му гражданите!”, завърши Георги Мараджиев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 6 декември 2018 година.

< Назад