19.10.2018

Георги Димов: Икономическа зона „София-Божурище” ще стане най-голямата в България

Георги Димов, кмет на Божурище, избран от листата на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Развитието на община Божурище.

„Здравейте, г-н Димов! Веднага бързам да Ви цитирам, за себе си казвате: „Аз съм млад човек, който вярва във възможностите си! Имам енергията и желанието да дам всичко от себе си за община Божурище и нейното развитие!”. Какво е днешното и утрешното развитие на Божурище?”, обърна се водещата Клара Маринова към своя събеседник. „Здравейте, приятно ми е да се чуем! Тези думи все още важат с пълна сила! От една филмова продукция казаха, че за три години виждат изключително голяма положителна промяна! Изградихме от нулата централния площад, ремонтирахме общинската сграда, редица други сгради в общината, детски градини, изградихме парк „Орлите” от гола поляна. В момента сме оградили градинката пред Божура, градинката е около 6 декара – то си е цял парк. Така че Божурище е изцяло променено за скромните три години. Говоря и за селата. Във всяко село сме направили ремонт на кметства, читалища. Изградил съм три улици тази година – една в град Божурище, една в село Пожарево и една в село Храбърско”, отчете роденият през 1984 г. г. в Перник градоначалник.

За личната инспирация в работата.

„Как Ви се отдава така да развивате общината? От къде получавате вдъхновение, средства, условия, възможности?”, попита Клара Маринова. Вдъхновението е от само себе си, от семейството. Когато видя човек на улицата и ме посрещне с недоверие, това недоверие още повече ме нахъсва! Най-голямата отплата е, когато го видя този човек след една година, вече ме поздравява и ми се усмихва, и ме прегръща – ето това ме зарежда с положителна енергия и сила за работа! Аз искам да остане нещо след мене! След години моите деца да кажат – това баща ми го е направил, това ми е мечтата!”, сподели магистърът по специалността Икономика от Университета за национално и световно стопанство – София.

„Вие в Божурище ли сте роден?”, уточни Клара Маринова. „Роден съм в Перник, но там съм живял един месец. Кореняк божурчанин, кореняк гормазовец – най-близкото село е Гормазово. От цялата община ме познават!”,         отговори бакалавърът по специалността Икономика на туризма от Университета за национално и световно стопанство – София.

Местните избори през 2015 година.

„С какъв процент Ви избраха?”, попита Клара Маринова. „Моята битка беше най-тежката в София област (51,77% - бел авт.), срещу сериозен опонент – два мандата кмет, доста добър в изказванията, в манипулациите. За три години изключително много се направи!”, довери Георги Димов.

Финансирането на проектите.

„А пари, средства и възможности?”, продължи Клара Маринова. „По-голяма част от средствата ни са от общинския бюджет. Ние разполагаме с малко средства, но ги разходваме правилно, по предназначение. Можем да се похвалим с малко европейски програми за момента. Един саниран блок имаме по националната програма и благодарение на работата на правителството! До един месец ще отворим център за рехабилитация – също благодарение на правителството! Той ще бъде безплатен за всички хора с телкови решения. Също така – европейска програма за лични асистенти, около 80 човека”, разкри икономистът.

Предстоящите местни избори през 2019 година.

„За да завършим тази лична част от разговора с Вас – имате ли намерение да се кандидатирате и през следващата година на местните изори?”, попита Клара Маринова. „Абсолютно да! Необходимо е време, за да видиш плодовете от своя труд. Не е достатъчно за един мандат да упражниш желанията, които имаш, да ги реализираш и видиш като плодове. Да, ще се кандидатирам! Казвам го отрано, за да вдъхна увереност във всички мои симпатизанти, които подкрепят моята работа, за да се чувстват сигурни, да имат увереността в мен! Ако сам не си уверен, няма как да очакваш подкрепа!”, заяви актуалният кмет на Божурище, чийто мандат изтича през 2019 година.

Развитието на бизнеса в община Божурище.

„Кои от проектите, които реализирате в Божурище са с най-голяма икономическа тежест за последните две години? Кои са най-важните фирми и компании, които подпомагат развитието на общината? Какво е състоянието на малкия и среден бизнес в Божурище?”, допълни общинския калейдоскоп Клара Маринова. „Ще започнем от най-големите – „ЮСК”, датска компания, намира в Икономическа зона „София-Божурище”, около 300 декара имот, 200 милиона инвестиция. В общината са влезнали около милион и малко. С този милион и малко ние направихме ние направихме чудеса тази година! Изградихме площада, парка, започнахме другия парк. Под тях вече – „Мултивак”, „Ацом”, „Волаком”, „Райсволф”. Всичките те са в икономическата зона. В моя мандат всички, които заварих като предходни инвеститори – „Шенкер”, „Кенди” и редица други, в момента разширяват своите предприятия и се разрастват, защото показваме една благоприятна среда за работа, едно добро сътрудничество с общинска администрация. Относно средния и малкия бизнес – голяма част от малкия бизнес е на местно ниво, на местни хора. Всеки работи, бори се за хляба! От големите идва към малките. От самите инвестиции, които реализират големите, и от работните места, които създават. Малкият и средният бизнес се развиват изключително добре, защото те са взаимосвързани помежду си. Всички работници трябва дойдат да си напазаруват от магазина, да минат през аптеката, да отидат до някое заведение да обядват. Всичко върви добре! Стараем се всеки инвеститор да го посрещаме, да му съдействаме, да му съкращаваме сроковете. До сега успяваме! На „ЮСК” за един ден сме успели да издадем разрешение за строеж! Хвалят ни чужденците! Самият г-н Борисов, когато дойде тук наскоро да открие едно от предприятията, се удиви, хареса му това, което чу! Едно правителство е силно, когато всички се стремят да направят нещо, да се докажат. Тогава държавата върви напред и нагоре!”, коментира Георги Димов.

Икономическа зона „София-Божурище”.

„Това е забележително! Много популярна стана Икономическа зона „Божурище”! Хайде да ни разкажете малко по-подробно за нея”, продължи Клара Маринова. „Икономическа зона „София-Божурище” стана много популярна! Тя е една от най-бързо развиващите се икономически зони! Смятам, че тя ще стане най-голямата в България. Важно нещо и предпоставка, за да се случи да е най-голямата и най-успешната, е да се изгради пътят, който е от Люлин до самата икономическа зона. Надявам се да се изгради и метрото до икономическата зона. Министърът на икономиката, г-н Караниколов, изключително много допринася това да се случи! По негови думи зоната ще наброява около 30-40 000 работни места, за които е жизненоважно да имаме метростанция. Развиваме се добре, но ни куца инфраструктурата. Тези проблеми са решими. Виждам желание това нещо да се реши – пътят да се изгради, метростанцията да се изгради. Зоната да стане топ зона, перлата в индустриални зони (Национална компания индустриални зони ЕАД – бел. авт.)”, разясни градоначалникът.

„Говорите с вдъхновение за Вашата зона! Ако ви чуят пловдивчани, какво ще кажат?”, провокира събеседника си Клара Маринова. „Ще се конкурираме. Конкуренцията носи градеж и успех на всеки един! Всеки трябва да гледа неговото си, да работи, да го съхранява, да го надгражда и да не гледа в чинията на другия!”, дипломатично отговори експертът.

Сътрудничеството между общините Трън, Брезник и Божурище.

„На 3 февруари 2017 г. в община Трън се проведе учредителното събрание за създаване на Местна инициативна група (МИГ) – Трън, Брезник, Божурище. Вие сте председател на сдружението. Какви са неговите цели, досегашни действия и защо се захванахте и с тази дейност?”, на финала попита Клара Маринова. „По предложение на другите двама кметове, на Брезник и Трън, станах председател. Това ми беше идеята – да участваме по общи програми, да успеем да въведем средства от нашата община, да не разчитаме само на бюджета, да направим нещо допълнително. Давам пресен пример с предприятието „Пудоос”. Спечелихме проекти – единият е 5000 лева, другият е 10 000 лева, които са за детска градина за населено място. Малки проекти са, с които много общини не им се занимава, защото документите са голям обем, а парите са малко, но аз съм участвал навсякъде, защото за мен всичко е важно, защото всичко показва резултат. Сега, когато спечелихме малките проектчета, в едното село градим детска площадка, външен фитнес. В детската градина пак такива съоръжения и хората го виждат и оценяват. Това беше моето желание – да се нагърбим и с този вид дейност, да привлечем средства, с които да реализираме дейности в общината”, информира представителят на ГЕРБ.

„За мен беше удоволствие да разговарям с един толкова успешен кмет! Аз Ви благодаря за Вашия коментар, за участието в ефира на „Радио К2”! Пожелавам Ви успех!”, радушно каза Клара Маринова. „Благодаря и аз! Това, което казвам, наистина го мисля и вярвам! Затова се случват нещата!”, завърши Георги Димов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 18 октомври 2018 година.

 

< Назад