09.11.2018

Генчо Герданов: Формулата на успеха е да обичаш града си и да си близо до хората

Медия: Радио К2

Генчо Герданов, кмет на Копривщица от ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Каква е формулата за кметския успех и ще се кандидатира ли отново и на местните избори догодина?

„Каква е Вашата формула за кметски успех?”, попита водещата Клара Маринова. Генчо Герданов отговори, че успешният кмет трябва да бъде по-близо до хората, да ги обича и уважава. Самият той е постоянно сред хората и обича всичките си съграждани.

„Ще се кандидатирате ли на предстоящите местни избори догодина?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че първо трябва да изкара достойно сегашния си мандат и после да говори, въпреки че има предложения в тази посока.

Забраната за пускане и слушане на чалга по време на XI национален събор за народно творчество.

„Какво означава да си кмет, който се противопоставя на чалгата и кича?”, попита водещата Клара Маринова. Генчо Герданов заяви, че това е голяма отговорност. Той обясни, че е издал заповедта по време на XI национален събор за народно творчество. Идеята му е била продиктувана от това, че този събор е едно емблематично събитие, прието в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. „Иначе не сме против каквато и да е музика, но идеята ми беше през тези 3-4 дни да се потопим изцяло в българското!”, категоричен бе кметът на Копривщица.

Споровете около решението на общинския съвет от миналата година да отпадне статута на града като архитектурно-исторически резерват.

Генчо Герданов заяви, че преди време наистина е имало известни проблеми. Той обясни, че незнайно по каква причина общинският съвет е взел решение да отпадне статута на Копривщица като град – архитектурен резерват, а това е ключово определящо за града. „Общинските съветници проумяха, извиниха се и прегласуваха самото решение и се успокоиха нещата!”, обясни кметът. Той беше категоричен, че градът задължително трябва да запази възрожденската си архитектура и да я предаде на бъдните поколения.

Инвестициите.

Генчо Герданов заяви, че напоследък има по-малко инвеститори и като цяло интересът е занижен. Градът има възможност да предоставя както площи, така и помещения с изградена инфраструктура, така че в това отношение няма проблеми. Иначе гражданите на града са трудолюбиви хора и правят всичко възможно да произвеждат добър продукт както в сферата на туризма, така и на всичко останало.

Общинските предприятия.

Генчо Герданов заяви, че бюджетът на общината не е голям, но се прави всичко възможно за поддържането на инфраструктурата. Има общинско предприятие, което се грижи за нея. От началото на сегашния му мандат са направени 4000 квадратни метра калдъръм. Поддържа се осветление, покриви и т.н. Кметът подчерта също така, че има прекрасен колектив в средно училище „Любен Каравелов”. Открити са нови паралелки по приложно програмиране, малък и среден бизнес, организация на туризма. Тези паралелки са свързани с начина на живот и бита в Копривщица. Важна структура към общината е и Дирекция на музеите, която поддържа 6 музея и  2 галерии.

Туризмът.

„Туризмът е една от перспективите за развитие на българската икономика, с какво Копривщица е по-различна от други места?”, попита водещата Клара Маринова. Генчо Герданов отговори, че целият град сам по себе си представлява музей. Той продължи, че между 2015 и 2017 общинската администрация е работила по реализирането на доста структурни и социални проекти. „Правителствата на Борисов – и първото, и второто, и третото помагат на Копривщица с каквото могат, това показва, че са хора, които обичат българското!”, категоричен бе той.

Кметът обясни, че годишно градът се посещава от около 220 000 души, както от България, така и от чужбина. Преди няколко дни на посещение в Копривщица е бил посланикът на Унгария, преди него този на Индонезия.

Инфраструктурните проекти.

„Какво Ви доведе в политиката и кметският стол Вашето успешно поприще ли е?”, попита водещата Клара Маринова. Генчо Герданов отговори, че смята, че е така и се гордее с работата, която той и общинската администрация вършат.

„Какви са завоеванията на общината по време на Вашите два мандата?”, продължи водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че заедно с общинската администрация са реализирали доста проекти. Направен е бил аквапарк. Подобрена е инфраструктурата в местността „Св. Димитър”, където е терасирана една от сцените, което й придава доста по-различен вид. Реализиран е и важен проект за гарантиране на противопожарната безопасност на града. МРРБ е отпуснало 300 000 лева по проект за захранване на Копривщица с чиста питейна вода. Водата е изключително качествена, богата на много минерали. Вода с високо качество е докарана и от Средна гора.

Генчо Герданов зяви, че има и проблеми, например необходимостта от подмяна на градската водопроводна мрежа, която е много остаряла. През миналата година е бил подменен водопроводът на три улици, но това не е достатъчно. Тук е мястото на държавата да помогне и има уверение от страна на премиера, че това ще се случи.

Кметът на Копривщица обясни, че в момента се мисли върху спортното съоръжение стадион „Георги Бенковски”. „Предстои среща с министъра на спорта Красен Кралев. Копривщенци, освен че са трудолюбиви и гостоприемни, и спортът ги калява. От Копривщица знаете, че има много треньори на национално ниво по борба класически стил, така че в спортовете сме добре представени!”, завърши Генчо Герданов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 8 ноември 2018 година.

< Назад