21.09.2017

Галя Захариева: Близо 11 млн. лв. по програма „Региони в растеж“ ще получат общините от област Сливен за ремонт на учебни заведения

Близо 11 млн. лв. евросредства по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма „Региони в растеж“ ще получат общините от област Сливен за ремонт на учебни заведения. Това съобщи народният представител от ГЕРБ – Сливен и заместник – председател на комисията по образование в НС Галя Захариева.

 

„Образованието е основен приоритет на правителството. Това го заявихме категорично още по време на предизборната ни кампания. Наред с промените в образователната система, с които се цели максимален обхват на децата в предучилищна и училищна възраст, се работи активно за по – добри условия в детските и учебни заведения. Ще бъдат ремонтирани, а където е необходимо и изградени нови спортни зали в училищата и градините. Средствата, които ще получат три от общините в област Сливен – Нова Загора, Котел и Сливен са 10 879 249 лв.“, заяви Галя Захариева. 5 290 433 лв. е безвъзмездната финансова помощ, която ще получи община Сливен за подобряване на образователната инфраструктура в града. Нови физкултурни салони ще бъдат обособени и ремонтирани в Целодневните детски градини "Детство", "Зорница", "Мак" и "Вержин и Хаик Папазян“. Стойността на проекта за обособяване на нов физкултурен салон и склад към него в ЦДГ "Детство" в ж.к. „Младост“ е 16 561 лв. 9500 лв. са заложени за нов физкултурен салон и ремонт на останалите пристройки в ЦДГ "Мак". В ЦДГ "Вержин и Хаик Папазян" в квартал „Българка“ за нов физкултурен салон и склад към него ще бъдат инвестирани 143 384 лв. По Приоритетна ос 2 „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони“ от общо 22 проекта за образователна инфраструктура на стойност 26,1 млн. лв. по 12 договора за безвъзмездна финансова помощ са предвидени инвестиции в размер на 1,2 млн. лв. за спортна инфраструктура, каза още Захариева. По тази приоритетна ос община Нова Загора ще получи 617 261,76 лв. В момента се извършват ремонтни дейности за подобряване на енергийната ефективност и физкултурния салон на СОУ "Иван Вазов" - начален етап в Нова Загора. В рамките на проекта се подменя дограмата, поставя се топлоизолация и се ремонтират ВиК и ел. инсталациите. За вътрешен ремонт на стените и таваните ще бъдат използвани 80 000 лв. Общо 173 са учениците от първи до 4 клас в СОУ "Иван Вазов" в града. По същата програма в момента се прави основен ремонт и на училищна база на Професионалната гимназия по селско стопанство в Нова Загора, в която се обучават 280 ученици, каза още Галя Захариева и уточни, че за тези дейности ще бъдат изразходвани 1 202 074 лв., а за ремонт на физкултурния салон в училището 180 000 лв. По същата програма „Региони в растеж“, но с бенефициент Министерство на културата, ще се извърши реконструкция и нова многофункционална зала на НУФИ "Филип Кутев" - Котел. Стойността на проекта е 3 769 481 лв.

 

Над 500 млн. лв. по програма „Региони в растеж“ имат на разположение общини, министерства и университети в страната за ремонт на учебни заведения. Досега са сключени 75 проекта за 349,7 млн. лв. С тези средства училища, детски градини и висши учебни заведения ще бъдат модернизирани, ще се повиши енергийната ефективност в тях. Освен това ще бъдат осигурени ново обзавеждане и оборудване. Ще се облагородяват дворни пространства и прилежащи терени. 130,7 млн. лв. безвъзмездна помощ са предоставени на общини за 17 проекта за ремонт на общински училища и детски градини, както и за професионални училища. Още 22 общини ще получат нови над 213 млн. лв. Така в 39-те най-големи общини в страната ще бъдат реализирани общо 75 проекта за близо 350 млн. лв. Общо 5 проекта на министерствата на културата и на младежта и спорта за училища към тях за близо 14 млн. лв. също ще бъдат финансирани от програмата. Със 162,5 млн. лв. ще бъдат ремонтирани 40 професионални училища. Модернизирани ще бъдат и 13 университета с над 42,5 млн. лв.

 

 

 

< Назад