18.05.2017

Галя Василева: Разбирателството ни с „Обединените патриоти” е по-добро от това, което имахме с РБ

Медия: Радио К2

Галя Василева, народен представител от ПГ на ГЕРБ в 44-то Народно събрание, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Защо е влязла в политиката?

Галя Василева заяви, че е влязла в политиката, защото смята, че младите хора могат активно да променят нещата, които се случват. „Аз съм в политиката от 10 години и наистина виждам промяната, особено тази, която правим с ПП ГЕРБ!”, добави тя.

Заявлението на финансовия министър, че ГЕРБ няма да променя своята философия на управление.

„Финансовият министър казва, че ГЕРБ няма да смени своята философия за управление на държавата, няма причина да го прави. Харесва ни или не няма никакво значение, кабинетът ще си следва до болка позната философия и никой не може да му повлияе. Затова въпросът ми е толкова ли е блестяща управленската философия на ГЕРБ, че не се нуждае от промяна, развитие или обогатяване?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Христова отговори, че наистина това е третият кабинет на ГЕРБ, което означава, че хората подкрепят политиките, които партията води. Тя продължи, че ГЕРБ винаги са отворени за диалог както е било по време на предизборната кампания. „Смятам, че щом българският народ ни е избрал, значи ни подкрепя и вижда реални резултати в това, което правим!”, категорична бе Василева.

Кога ще се появи управленската програма на коалицията?

„Липсва ни управленската програма с ясни цели, задачи и най-важното – от нея да разберем как ще живеем оттук нататък. Кога смятате, че ще се появи тази управленска програма?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Василева заяви, че не би се ангажирала със срок, но може да каже, че голяма част от нещата, говорени по време на кампанията, са договорени с коалиционните партньори. Вероятно в най-скоро време ще има по-голяма конкретика за това кое кога ще се случи.

Икономическите параметри на държавата.

„По време на предизборната кампания и двете управляващи партии обещахте увеличение на доходите, кога и как ще се случи това?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Василева отговори, че от ГЕРБ са заложили постепенно увеличение на минималната работна заплата, което се случва след един добър икономически растеж.

„Ведър оптимизъм струи от икономическите предвиждания на премиера. През следващата година той очаква ръст от 4 до 6 на сто. Финансовият ни министър е „по-обран” със своята надежда за около 3 %. А последната икономическа прогноза на Брюксел ни вещае повишение само от 2,9 на сто. След тази каскада от прогнози със солидната разлика от 3% на кого да вярваме? Всъщност, какво означават тези числа за българския гражданин? Ръст от 3 на сто може ли да подобри живота на хората в България?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Василева заяви, че естествено от ГЕРБ желаят икономическият ръст да бъде колкото се може по-висок, но самата тя не би се ангажирала с конкретна прогноза.

Ще изкара ли правителството пълен 4 годишен мандат?

„Заложихте да има 4 годишно управление, какви са предпоставките, защо имате тази увереност, че този път ще бъде 4 годишен мандатът ви?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Василева заяви, че ГЕРБ са успели да постигнат добри споразумения с коалиционните си партньори и в крайна сметка, за да има резултат от политиките, които се водят, е необходимо едно правителство да изкара пълен мандат.

Водещата Клара Маринова даде пример за сериозни различия между коалиционните партньори по въпроси като мажоритарния вот, задължителната казарма и други и попита как ще успеят да уеднаквят позициите си с „Обединените патриоти”, за да не се получават такива големи различия. Галя Василева отговори, че отношенията с коалиционните партньори са нормални, има разбирателство и диалог. Ще продължат да коментират заедно всяка една тема, независимо дали имат различни гледни точки, за да се достигне до най-доброто решение. Освен това разбирателството и диалогът между ГЕРБ и „Патриотите” са по-добри от тези, които ГЕРБ са имали с РБ при предишното си управление.

Мажоритарният вот.

Галя Василева обясни, че в крайна сметка няма политическа сила, която да е събрала такава подкрепа, колкото граждани са гласували на референдума. Затова от ГЕРБ смятат, че това е една от най-важните теми в момента.

Изказването на Даниел Кадик от фондация „Фридрих Науман”, че ако Борисов искаше да подобри нещо, щеше да го направи.

„Даниел Кадик от фондация „Фридрих Науман” казва - “Ако Борисов е имал интерес да подобри нещо, той можеше да го направи, защото през повечето от последните 10 години беше премиер. Борисов не успя да реализира реформи. Точно обратното, той дори саботира съдебната реформа. Така че с Борисов на премиерския пост можем да очакваме циментиране на статуквото, но не и напредък.”. Защо не изглеждаме добре в очите на външния свят?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Христова отговори, че не би могла да се съгласи с подобно твърдение. Тя отново подчерта, че ГЕРБ е за трети път на власт, което показва, че хората оценяват усилията, които партията полага. Водещата цитира социологическо изследване, според което одобрението за правителството е около 30%. Народният представител от ГЕРБ обясни, че кабинетът съвсем скоро е бил сформиран и все още не е разгърнал цялата политика, която смята да води. „Смятам, че след време процентът ще се вдигне!”, завърши Галя Василева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад