21.06.2017

Евродепутатът Владимир Уручев ще открие 5-тия фолклорен фестивал на инвалидите в Смолян

Под патронажа на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев и Министерство на културата  в Смолян ще се проведе 5-тия Национален фолклорен фестивал на инвалидите. Проявата се организира от фондация „Център за устойчиво развитие, образование и напредък“ –Неделино, и районната организация на Съюза на инвалидите в България. Събитието е под наслов „Открий себе си и мечтай“ и ще се проведе на 24 и 25 юни. До момента участие са заявили над 700 изпълнители от 53 съюзни организации на хора с увреждания от цялата страна. Тази година чуждестранното участие ще е от Македония, Гърция и Сърбия.

Πpoявaтa имa cъcтeзaтeлeн xapaĸтep и yчacтницитe щe бъдaт oцeнeни oт пpoфecиoнaлнo жypи c пpeдceдaтeл пpoф. Mилчo Bacилeв – peĸтop нa Aĸaдeмиятa зa мyзиĸaлнo, тaнцoвo и изoбpaзитeлнo изĸycтво в Πлoвдив, Виолета Георгиева- изпълнител на колоритния неделински двуглас, Румен Контилов- преподавател по музика от златоградското с.Старцево. Прочутата родопска певица Валя Балканска ще бъде почетен председател на журито.

Фестивалът години наред се подпомага финансово от Владимир Уручев.  Мероприятието  е прераснало от туристически излет през 2010 г. на връх „Света Неделя“ край Златоград, но са решили да се преместят в Смолян, тъй като центърът на града е пригоден за хора с инвалидни колички.

Вече две години събитието се провежда в областния град и кметът Николай Мелемов любезно им предоставя откритата сцена на площад „България“.

Освен изявите на сцена, в рамките на тези два дена, във фоайето на РДТ „Николай Хайтов“ ще се проведе и изложба-базар с ръкоделия и предмети, изработени от хора с увреждания.

Евродепутатът Владимир Уручев ще открие официално фестивала е на 24 юни 2017 г. /събота/ от 10:00 часа на Амфитетъра, Нов център. Организаторите на проявата очакват около 3000 гости от страната и чужбина.

 

< Назад