12.05.2018

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев бе специален гост на инициативата „Европейски ден на професиите 2018“ във Враца

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев бе специален гост на инициативата „Европейски ден на професиите 2018“ във Враца. „Радвам се, че имам възможност днес да присъствам на това събитие, което около Деня на Европа, около идеята за Обединена Европа, е изключително важно”, посочи евродепутатът. Той сподели, че след 10-15 г. някои от тези професии, които днес са валидни, вероятно няма да съществуват и постави акцент върху въпроса за това как трябва да се обучават младите хора, за да са готови да посрещнат предизвикателствата на бъдещето. „Радвам се, че инициативите идват от млади хора и именно те представят професии. Единствено те могат да бъдат носители на промяната”, бе категоричен Уручев.

„С тази инициатива показваме, освен определени професии, и значимостта на това да сме заедно, да се чувстваме европейци, да имаме самочувствието и най-вече да сме здрави и добри”, уточни Мария Панайотова от Европа Директно – Враца.

В рамките на събитието бяха обособени експозиции от образователни институции и специалисти от различни сфери. Професията „Учител“ бе представена от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – филиал Враца, като студентите представиха свои проекти от конкурса за есе „Учителската професия през моя поглед“, фотоколаж и макет „Класната стая на XXI век”. Евродепутатът Владимир Уручев отличи победителите в трите категории на студентския конкурс. Иновации, дигитални технологии, киберсигурност и роботика бяха представени от ППМГ „Академик Иван Ценов" - училище посланик на Европейския парламент във „Влак на знанието“. Младшите и старшите посланици на ЕП връчиха на българския евродепутат видео-послание с акценти от цялостната им дейност като училище посланик на ЕП, както и робот, изработен от тях посредством 3D принтиране. Професията „Автомонтьор“ бе представена от Професионална Техническа Гимназия „Н. Й. Вапцаров” – Враца с акцент нововъведенията в учебния процес и големия интерес от страна на учениците. Софтуерно Общество Враца представиха професията „Програмист“, която привлича все повече млади хора. Регионална Библиотека „Христо Ботев“- Враца представи професията „Библиотекар“ с фокус върху въведените иновативни и дигитални технологии. Директорът на културната институция Силвия Врачовска благодари на евродепутата Владимир Уручев за това, че подкрепя кампаниите им и е техен посланик. Представена бе и професията „Аниматор в туризма“ от Профилирана езикова гимназия „Йоан Екзарх“ – Враца, които поставиха акцент върху интерактивността на професията. Професията „Кариерен консултант“ бе представена от Център за кариерно ориентиране Враца. Служителите изтъкнаха новостите, с които запознават младите хора и възможностите, които се откриват пред тези от тях, които имат достатъчно дигитални умения. От Професионалната Гимназия по Търговия и Ресторантьорство – Враца пресентираха професията „Барман безалкохолни коктейли“ и споделиха своя опит от проведените международни обмени и иновативни подходи. Информационно събитие за активиране на неактивни младежи „Готови за работа“ бе проведено от Дирекция Бюро по труда – Враца. Негови  представителите споделиха пред Владимир Уручев предизвикателствата, пред които ежедневно се изправят в своята работа. Обособен бе информационен щанд с разработени от Търговско-промишлена палата – Враца, EEN Враца и Център Европа Директно материали.

Тематиката на експозициите бе насочена към популяризиране на науката, иновациите, информационните технологии, връзката между образователните институции и реалните нужди от квалифицирани и компетентни кадри за развитието на икономиката в региона, ролята на доброволчеството за личностната добавена стойност и програмата Еразъм +.

Организатори на инициативата са Европейски информационен център Европа Директно Враца и Информационен и иновационен център Enterprise Europe Network Враца към Търговско-промишлена палата - Враца в партньорство с Информационен офис на евродепутата Владимир Уручев, Бюро по труда Враца и Център кариерно ориентиране – Враца.

< Назад