01.04.2015

Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев номинира българския учител по физика Теодосий Теодосиев за Европейски гражданин на годината

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев номинира българския учител по физика и приложна математика Теодосий Теодосиев за наградата на Европейския парламент Европейски гражданин на годината.

Теодосий Теодосиев е главен учител по физика и астрономия в ПМГ ”Никола Обрешков” - Казанлък и повече от 30 години е ръководител на безплатната „Школа ТЕО” по приложна математика и физика. Създател е на собствена ”Методика за формиране на силов интелект”. Негови възпитаници печелят 8 от 12-те златни медала, завоювани от български участници на Международната олимпиада по физика. В школата му се готвят ученици от Великобритания, Швейцария и други европейски държави.

Като активен общественик, Теодосий Теодосиев е първият Председател на „Клуба на учителите новатори” към Синдиката на българските учители и е избиран многократно в Управителния съвет на Съюза на физиците в България. Бил е член на „Висшия учебен съвет” към Министерство на просветата, редакционния съвет на сп. „Проблеми на образователната политика” и редакционната колегия на сп. „Физика”. Член е на Управителния съвет на Фондация „Миню Балкански”, която работи за повишаване квалификациите на българските учители, както и на националното ръководство на МЕГО – нестопанска организация с идеална цел за обществена дейност по направление „Морал, етика и гражданско образование”.

За заслугите си в развиването на млади таланти г-н Теодосиев е награждаван с редица ордени, сред които „Св. Св. Кирил и Методий”, „Неофит Рилски”; награда на Физически факултет на СУ „Св. Климент Охридски” за най-много приети студенти физици; почетен диплом от Българския парламент; почетен гражданин на гр.Казанлък; Мъж на годината за 2014г.

Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев номинира Теодосий Теодосиев поради активната му дейност в подкрепа на младите български  физици и отдадеността му към развитието на българското образование. "Теодосий Теодосиев е истински будител - човек, който вдъхновява със своята отдаденост към просветата в България и който дава възможност на младите български таланти в сферата на физиката и приложната математика да постигат международни успехи и да славят името на страната ни", коментира Емил Радев.

< Назад