15.12.2014

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев: Присъединяването на България и Румъния към Шенген ще доведе до повече стабилност в Европа

Медия: „Добро утро, България” на Радио „Фокус”

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус”

Водещ: Каква е реалността по отношение на изискванията, които България трябва да покрие, за да се присъедини към Шенген? Въпросът е отново на дневен ред, след като вицепремиерът Меглена Кунева и заместник-министърът на външните работи Филип Гунев инспектираха готовността на летище „София“ за работа в съответствие с „Шенгенските“ изисквания. Господин Ковачев, според Вас, какви са всъщност спънките , от политическия сектор или има и технически? 
Андрей Ковачев: Не, технически спънки няма. Ние вече от около две години сме технически готови да влезем в шенгенското пространство. Това е било потвърждавано многократно, разбира се, както от страна на българските правителства, така и от страна на Европейския парламент и на Европейската комисия. И проблемът е в това, че някои от старите страни-членки имаха вътрешни техни проблеми, популизъм, партии, които използват темата за придобиване на определени политически дивиденти. Това правеше трудно взимането на решения в Съвета. Защото в края на краищата Европейският съвет трябва да вземе окончателното решение за присъединяване на България и Румъния към шенгенското пространство. По план първо трябва да отпаднат въздушните граници, след това морски и най-накрая пътната граница да бъде присъединена към. Този план все още е валиден и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер потвърди, че България е готова за Шенген и той ще работи за това сега по време на неговия мандат България да бъде приета в тази общност. Той каза това, както в София, когато беше още кандидат за председател на ЕК, така и сега преди няколко дни в Брюксел заедно с премиера Борисов. Темата е част от дневния ред и на срещата на премиера Борисов с канцлера Меркел. Много е важно, че има положителна оценка в момента от европейските институции и от страните-членки и доверие към правителството. Това, според мен, е и основното – в българските институции да има доверие. 
Водещ: Вие казахте, че се вадят политически дивиденти. Предполагам че имате предвид факта, че някои страни използват България и Румъния като заплаха – граждани от двете държави ще дойдат и ще вземат работата им или пък представляват някакъв вид по-сериозна заплаха за сигурността, ако правилно разбирам думите Ви? 
Андрей Ковачев: Става въпрос точно за това. Популистки и ксенофобски партии,
които са както екстремни десни партии, така и крайно леви партии, използват темата за набиране на политически дивиденти. Знаем това се случи в Нидерландия, във Франция, във Финландия, имаше такива забежки и в самата Германия. Но това е отговорността на партиите в център-дясно и в център-ляво в тези страни, както на европейските семейства от Европейската народна партия - Европейските социалисти, Либерали, Зелените, които са отговорните европейски партии, моторът на Европа–да обяснят на своите граждани в тези страни, че обратно – приемането на България и Румъния ще допринесе за повече сигурност в ЕС и стабилност. 
Водещ: Всъщност това не е тема, за която се говори достатъчно. Как България и Румъния могат да спомогнат за повишаване на сигурността, както казахте, не обратното?
Андрей Ковачев: В момента, въпреки че не сме част от „Шенген“, Шенгенската информационна система (ШИС) работи, ние сме свързани с нея, така че България изпраща данни за издирвани хора, за моторни превозни средства и каквото и да било друго, което е от интерес на нашите партньори. Захранва ШИС в Страсбург, както и всичките други системи за сигурност, които съществуват в общността, и по този начин допринасяме за по-голямата сигурност на цялото шенгенско пространство. 
Водещ: Миналата седмица Манфред Вебер в Брюксел спомена, че дългосрочно ще трябва да се решава проблемът с членството на България в Шенген, а не краткосрочно. Т.е. няма да се присъединим толкова бързо, колкото се надяваме. Какъв е Вашият коментар? 
Андрей Ковачев: Вижте, аз не се наемам да говоря с дати, докога, до кой месец това ще се случи, защото наистина зависи от политическата воля на всички страни, които са част от общността. И затова казах преди малко, че това е отговорност на партиите, които са управляващи в тези страни да изпълнят своя ангажимент към България и Румъния, който е приет още по време на присъединяването на България и Румъния, и подписването на договора за присъединяване в началото на 2007 г. Той гласи, че когато технически двете страни са готови, а те са готови, ще се присъединят. Това, което започнахме нашия разговор, че и Европейският парламент, и Европейската комисия са дали оценката, че България и Румъния са готови, то те и фактически да бъдат приети в „шенгенското пространство“. Така че, това което бих казал в момента е и у нашите партньори. 
Водещ: Какво сочи работата ви на евродепутат - как се гледа на България през последните месеци, има ли повишение на доверието или има понижение? 
Андрей Ковачев: Сегашното българско правителство, което е на малко повече от 30 дни, се ползва вече с доверието на европейските институции. Мисля, че това, което се случи на 4 декември, беше безпрецедентно. Всички председатели на трите европейски институции – Европейската комисия, Европейския съвет и Европейски парламент, дадоха много сериозна подкрепа на българското правителство. Те казаха, че ще подкрепят България. България е пълноправен член и реален член на ЕС и ние ще получим и получаваме цялата подкрепа, която се очаква от европейските институции или от страните-членки към една пълноправна страна-членка.

 

< Назад