14.09.2020

Eвродепутатът Емил Радев поздрави жителите на Силистра за празника на града

Можем да преодолеем всички трудности, щом сме единни и влагаме труда и съзидателната си енергия с отговорност за днешния, но и за утрешния ден. Това заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев в приветствието си към жителите на Силистра по повод празника на града. „Продължавайте да поддържате здрава връзката със своите корени и да обичате града си”, пожела Емил Радев в обръщението си към присъстващите на провелото се тържествено заседание на Общинския съвет. Евродепутатът поздрави за вдъхновяващите каузи и всички силистренци, които днес бяха удостоени със званието „Почетен гражданин” и с отличие „За граждански принос”. В рамките на церемонията бе връчена и наградата „Студент на годината” за 2020 г., с която бе отличена Вяра Жекова, възпитаник на филиала към РУ „Ангел Кънчев”.

Тържествената сесия беше официално открита от председателя на Общинския съвет д-р Мария Димитрова. Кметът д-р Юлиян Найденов честити празника на всички жители и гости на Силистра и отчете активната работа на общинската администрация по важни за града проекти. Присъстващите бяха приветствани и от областния управител Ивелин Статев, от народни представители, както и от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който временно оглави Доростолската епархия след смъртта на митрополит Амвросий.

Празникът на Силистра, който съвпада с Кръстовден, започна с божествена света литургия в катедралния храм „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел” и водосвет за здраве и благоденствие.

По-късно бе открита и осветена паметна плоча, посветена на 80 години от Крайовската спогодба, по силата на която Южна Добруджа е върната в пределите на България. Инициативата за изграждането е на проф. д-р Иван Гаврилов, отличен от Община Силистра за Будител на 2018 г., и на д-р Тодор Тодоров, областен координатор на ГЕРБ и член на Изпълнителната комисия на партията. В присъствието на представители на редица институции и много граждани паметната плоча бе официално открита от кмета и областния управител на Силистра.

Тържествата в града продължават с концерти и с Ден на отворените врати в музеите, които пазят богатото културно-историческо наследство на Силистра.

 

 

< Назад