16.11.2019

Евродепутатът Емил Радев подкрепи национален исторически конкурс

За трета поредна година евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев подкрепя националния исторически конкурс, който се провежда във Варна под патронажа на кмета Иван Портних. Тазгодишното издание се състоя в рамките на Фестивала на историята, организиран от Първа езикова гимназия съвместно с Регионалния исторически музей и реализиран с подкрепата на Фонд „Култура” на Община Варна.

Евродепутатът осигури награди за участници в историческия конкурс, който този път провокира учениците от 58 гимназии в общо 52 града в страната с темата: „Надеждата за свободата”. Разкази и легенди за хайдути, просветители и борци за национално освобождение вдъхновиха младите хора да се включат с разработки в четири различни категории – доклад, есе, презентация/филм и драматизация. В първата категория голямата награда спечели Симеон Симов от варненската Първа езикова гимназия. Нейни ученици от клуб „История” взеха приза и за драматизация, представяйки откъс от повестта „Маминото детенце” на Любен Каравелов. Първото място в категория „есе” зае Яна Раева от СУ „Васил Левски” в Троян, а най-високото отличие за презентация/филм спечели Дафина Николова от СУ „Г. Бенковски” в Тетевен.

Емил Радев подари новата двутомна енциклопедия „България във Втората световна война 1941-1945 г.” за всяко от училищата, чиито възпитаници станаха победители в историческия конкурс.  „С този жест бих искал да подкрепя и добрата учебна среда, в която под напътствията на своите учители младите любители на историята развиват знанията и творческите си умения”, коментира Емил Радев и поздрави организаторите на конкурса за родолюбивата инициатива.

Екземпляр от енциклопедията, която представлява задълбочено изследване на лицата и събитията, свързани с участието на България в най-кръвопролитната война в човешката история, получи и СУ „П. Славейков” от Кърджали. Клуб „ИсторИка” към училището беше удостоен със специалната награда от кмета на Община Варна Иван Портних.

Сред официалните гости на фестивала са проф. Кирил Топалов – писател, преводач, бивш посланик във Ватикана и в Гърция, член на българо-македонската експертна комисия по въпросите на образованието и историята, проф. Димитър Веселинов - филолог, преводач, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Боян Ботев - председател на Фондация „Христо Ботев“.

 

 

< Назад