26.06.2018

Евродепутатът Емил Радев: Какво прави Фейсбук за защита на данните на потребителите от кибератаки

По време на последното заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент бе проведено второто специално изслушване, посветено на скандала с Кеймбридж аналитика и Фейсбук. Участие в дискусиите взе и евродепутатът от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев, който бе единственият български представител, отправил въпрос към вице-президента по политики на Фейсбук лорд Ричард Алън.

 

Емил Радев припомни, че след скандала с Кеймбридж аналитика стана ясно как Фейсбук предава данните на своите потребители на разработчици и други трети страни, без реално да има контрол върху това какво става с тези данни и как са защитени. В този ред на мисли евродепутатът попита лорд Алън дали и как Фейсбук подпомага фирмите и разработчиците, които получават данните на  потребители,  да защитават тези данни от кибератаки.  Освен това Емил Радев поиска от представителя на социалната мрежа да обясни дали компанията прекратява взаимоотношения с разработчици и други трети страни, които не успяват да защитят от кибератаки получените данни на потребители от Фейсбук.

 

В отговор лорд Алън обясни, че решението на тези въпроси се корени в цялостния дебат за отговорността на потребителите, платформата и разработчиците. В същото време обаче той увери българският евродепутат, че Фейсбук споделя информация и познания за киберсигурност с други технологични компании в интерес на цялостната защита на Интернет екосистемата.

 

 

< Назад