30.08.2018

Евродепутатът Асим Адемов: Време е да покажем на гражданите на Косово, че Европейският съюз е надежден

Мисля, че е важно да покажем на европейските и косовските граждани, че когато поставим ясни критерии, увенчани с очаквания резултат - изпълняваме обещанията си, а именно да подкрепим хиляди млади косовски граждани да пътуват свободно в рамките на Европейския съюз. Нека не забравяме, че визовите изисквания са просто формалност, която не може реално да спре международната престъпност. Нека не забравяме също, че Косово е последната държава от Западните Балкани, за която визовата либерализация все още не е факт. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов след като в комисията LIBE на ЕП бе гласуван доклад за отменяне на визовия режим за Косовските граждани, които искат да пътуват в границите на ЕС. Адемов бе докладчик от страна на ЕНП.

Министърът за европейската интеграция на Косово Дората Ходжа бе видимо доволна от резултата и силната подкрепа, която държавата получи от евродепутатите.

Косово е последната държава от 6-те страни от Западните Балкани, за която все още е наложен визов режим за влизане в ЕС. След началото на преговорите с ЕК през 2012 г. бяха поставени 95 критерия, които Косово трябваше да изпълни за отмяна на визовия режим. До 2016нг. единствените два оставащи критерия бяха ратифицирането на споразумението за определяне на границата с Черна гора и прогресирането в борбата с корупцията на високо ниво. На 18-ти юли тази година ЕК излезе с доклад, констатиращ изпълнението на всички оставащи критерии за визова либерализация на Косово.

След одобрение в пленарна зала на Европейския парламент се очаква въпросът да влезе в дневния ред на Съвета, където с обикновено мнозинство ще бъде взето решението дали Косовските граждани ще пътуват без визи в рамките на ЕС. Асим Адемов, който е част от преговорния екип за ЕП, коментира: ”Време е усърдните преговори и непрекъснатите усилия на косовското правителство да бъдат наградени с ясни резултати, да покажем на Косовските граждани, че Европейският съюз е надежден не само за собствените си граждани, но и за приятелите си отвъд европейските граници.“

 

 

 

< Назад