13.01.2019

Евродепутатът Асим Адемов и народният представител Ася Пеева проведоха срещи с жителите на община Руен

Защо членството ни в ЕС е важно за развитието на България, какъв ще бъде бюджетът на ЕС за 2019 г., какви са възможностите за кандидатстване по оперативни програми. Това бяха част от темите, обсъдени по време на срещи на евродепутата от групата на ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов и народния представител Ася Пеева в община Руен.

Първата от тях бе с жители, членове и симпатизанти на партията в село Люляково, в залата на читалище „Просвета“.

„За мен работата като евродепутат не е само ограничена до присъствието ми в Европарламента в Брюксел и участие в заседанията в белгийската столица или в Страсбург. Винаги водещ принцип не само на мен, но и на политиката на ГЕРБ ще бъде прекият диалог с хората. Малките населени места не правят изключение, жителите им всеки ден се сблъскват с различни трудности, търсят подкрепа. Когато сме заедно и сме обединени, резултатите не закъсняват. Като съвсем пресен пример мога да посоча протестът на българските превозвачи в Брюксел, на който присъствах. С евродепутати от различни политически сили се обединихме и застанахме категорично зад тях, зад справедливите им искания“. Това сподели Адемов пред жителите на руенското село, а на дискусията присъстваха общинският председател на ГЕРБ-Руен Стоян Добрев, както и общинският съветник Димо Ангелов.

Адемов и бургаския депутат Пеева обсъдиха и важността на предстоящите евроизбори. „България е част от голямото европейско семейство, с това нейните отговорности са големи, но и плюсовете за развитието на държавата ни също. Победата на ГЕРБ на предстоящия евровот ще бъде и ясен сигнал за това каква е волята на гражданите, ще бъде и положителен знак за престоящите тази година и местни избори. Повече от 4 милиарда лв. ще получи България от бюджета на Европейския съюз за 2019 година след споразумение на Европейския парламент и Съветът на министрите за финансовата рамка. За България това означава около милиард и половина за инфраструктура, 1,5 млрд. за земеделие и директни плащания към фермерите, почти 1 млрд. за по-бедните селски региони“, коментираха двамата представители от ГЕРБ.

Асим Адемов и Ася Пеева се срещнаха и с жителите на с. Просеник по покана на кмета Стоян Добрев. „Спазваме обещанията си, само месец по-късно отново сме при вас, след като при предишната ни среща тук и в присъствието на г-н Цветан Цветанов времето не стигна за всички

въпроси. В с. Просеник има много деца и подрастващи. Темата за образованието и това, което държавата прави, за да насърчава учителите е

ред водещите реформи, по които се работи в момента. 450 млн. лева повече са отделени за образование в сравнение с 2018. Стартовата учителска заплата вече е 920 лв. Освен за заплати, са предвидени повече средства и за по-добрата материална база на учебните заведения. Това вълнува цялото общество, независимо дали говорим за градове или села“, сподели народният представител Ася Пеева, която е и член на Комисията по образование в парламента.

Интерес към дискусията имаше и от младежи, които обсъдиха с евродепутата Асим Адемов програмата Еразъм+. „Тя е една от тези, които получават увеличение на бюджета през новия програмен период - допълнително 240 млн. евро. Чрез нея  поколението, което ще поеме  отговорността за бъдещето на Съюза, реализира мечтите си за образование без граници, за научни изследвания,  за  идеен обмен и доброволчество и най- вече чрез нея младите хора се опознават и  работят заедно. Това не е нещо недостижимо, а съвсем практичен подход към образованието, пътуването и себеразвитието“, поясни Адемов.

Жителите на с. Просеник поставиха и въпроси от местен характер, като поискаха съдействие за поставяне на банкомат в селото, какъвто до този момент липсва, както и коментираха проблемите с канализационната мрежа в населеното място. Присъстващите благодариха и за ремонта на читалище "Ралю Тодоров Кехайов 1929", основно ремонтирано със 20 хил. лв., дарени от партийната субсидия.

 

< Назад