24.05.2018

Евродепуатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП): През 2020 г. ще има недостиг от 750 хиляди ИКТ специалисти

„Хората са най-важния ресурс за дигитализацията, те са в основата на иновациите. Тенденциите показват обаче, че при настоящия темп на развитие на дигиталната икономика, през 2020 г. ще има недостиг от 750 хиляди ИКТ специалисти. Това е предизвикателство, което трябва да адресираме незабавно чрез обучения и преквалификации.“, заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) по време на „Европейската бизнес среща“, форум на високо равнище обсъждащ настоящето и бъдещето на икономиката на Европа.

 

„Седем технологии имат най-голям принос за дигиталната революция - това са изкуственият интелект, автономните превозни средства, големи данни, 3D-принтиране, интернет на нещата, роботика и дронове и социалните мрежи. Има обаче проблем в комуникирането как точно тези технологии улесняват живота ни, което създава предпоставки за всяване на страх, че роботите например ще ни превземат“, коментира Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) по време на дискусионен панел за предизвикателствата пред дигиталната индустрия.

 

Сред специалните гости на срещата на високо равнище бяха Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, заместник-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс, Еврокомисарите Катайнен, Домбровскис, Малмстрьом, Московици, както и министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

 

< Назад