05.05.2015

Евгени Стоев и Николай Ашиков уважиха храмовия празник на уникална вкопана църква

Народният представител от ГЕРБ Евгени Стоев и председателят на Великотърновския общински съвет Николай Ашиков бяха специални гости на тържествата по повод храмовия празник на църквата „Света Ирина“ в Хотница. Заедно с местните жители двамата отбелязаха и 179-та годишнина от построяването на уникалния вкопан храм. Празнична литургия отслужи отец Йоаким, след която бе раздаден курбан за здраве.

Здраве и благополучие пожелаха Ашиков и Стоев на хората в Хотница, на които благодариха за опазването на християнските традиции и добродетели.

Вкопаният вековен храм „Света Ирина“, който буквално се рушеше, бе възстановен със 116 хиляди лева от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Средствата бяха отпуснати в мандата на ГЕРБ, когато председател на комисията бе избраният за депутат от Великотърновския регион Цветан Цветанов. При освещаването на реновираната църква миналата година Цветанов лично обеща съдействие на хотнишкия кмет за изграждането на ограда около „Света Ирина“. Днес оградата е факт, а подарък от ГЕРБ е и църковната утвар в храма.

< Назад