02.02.2015

Евгени Стоев, ГЕРБ: Условията по програмата за саниране са напълно еднакви за хората във всички български общини

Правителствената програмата за безвъзмездно саниране е пореден пример как от ГЕРБ изпълняваме обещанията си. Това заяви днес пред журналисти народният представител от ГЕРБ-Велико Търново Евгени Стоев. Той разясни конкретните стъпки от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и подчерта, че в областта интересът към нея е огромен.

По думите му, заради безспорния социален, икономически, а и естетически ефект , който ще има начинанието, опозицията е побързала да изфабрикува новите си опорни точки. „Безплатното саниране важи с еднаква сила за всичките 265 общини в България – без значение колко са големи“, категорично заяви Стоев, в отговор на твърдения, че малките общини ще са ощетени.

Евгени Стоев обясни, че за безвъзмездното финансиране по програмата могат да участват всички  многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ – панелно, пакетоповдигащо или кофражно строителство.  „Важно е хората да знаят, че Сдружението на собствениците има пълномощия само и единствено да кандидатства по Програмата, но не и да се разпорежда по някакъв начин с апартаментите на хората“, коментира народният представител. По думите му, общините ще се погрижат за обследване, проектиране и строителство, като за всяка дейност ще се избират изпълнители по реда на Закона за обществените поръчки.  „Сградите, санирани с пакета от мерки по безплатната програма трябва да добият клас на енергопотребление „С“, подчерта още Стоев.

< Назад