06.12.2021

Ева Майдел: „Заявките за по-висок дефицит и дълг забавят България към Еврозоната и поставят под риск геополитическата ни ориентация“

„От преговарящите за следващо правителство чуваме все по-ясна заявка за отлагане, дори отменяне на стратегическата ни национална цел за интеграция в Еврозоната. Заявките за по-висок бюджетен дефицит и дълг през следващите години ще направят така, че България да не отговаря на критериите за приемане на еврото и поставят под риск цялата ни европейска геополитическа ориентация.“ Това заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) в време на конференция за бъдещето и разширението на Еврозоната на 6 декември 2021 г.

Събитието се организира съвместно от фондация Конрад Аденауер, Мартенс Център и Сдружение Граждани за Европейско Развитие на България. Освен Ева Майдел, в конференцията участваха народните представители Александър Иванов и Кирил Ананиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, евродепутатът от Словакия Иван Щефанеч, членът на кабинета на зам.председателя на Европейската Комисия Валдис Домбровскис – Жанет Вегнер.

„Доказателство, че по време на управлението на служебния кабинет България забавя евроинтеграцията си, е фактът, че Хърватия вече получи зелена светлина от Брюксел за подготовка за приемане на еврото от януари 2023 г. Прогнозите за ръста на хърватската икономика през 2021 и 2022 са значително по-високи от тези за България, което показва несправянето с увладяване на икономическите последици от кризата“, заяви още Ева Майдел, която е член на Комисията по икономически и парични въпроси на Европарламента.

Майдел допълни още, че членството в Еврозоната е не просто икономически акт, а ясна геополитическа позиция. „Искрено вярвам, че в геополитическата ориентация на България промяна няма да има“, добави тя.

< Назад