13.02.2020

Ева Майдел: Въпреки кампанията срещу приемането на еврото, България ще продължи по план по пътя си към единната валута

Въпреки кампанията срещу приемането на еврото, България ще продължи по план, за да влезе в чакалнята на Еврозоната, ЕРМ II, а в последствие и в самата Еврозона. Това зяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел в Страсбург след разговор с изпълнителния зам.-председател на Европейската комисия по въпросите за икономиката и Еврозоната Валдис Домбровскис.

“С г-н Домбровскис обсъдихме критиките към еврото, различните конспирации, които съпровождат приемането на общата европейска валута. Те са сходни във всички държави, но примерът с Латвия, Литва, Естония, Словакия, Словения, които вече минаха по нашия път показва, че влизането само помага на икономиката”, добави Майдел.

В разговора си с комисаря Домбровскис Ева Майдел е поискала още веднъж гаранции, че курсът лев-евро не е застрашен и спестяванията на гражданите няма да пострадат.

“Българите могат да са спокойни за спестяванията си и за финансовата стабилност в страната, още повече, че банковият и финансовият сектор влизат под наблюдението на ЕЦБ с приемането на еврото. А практическите ползи като по-ниски лихви, по-прозрачно формиране на паричната политика, предвидимост на бизнес средата, и възможност за използване на финансова помощ от другите страни в случай на криза са очевидни”, добави Майдел, която работи в комисията по икономически и парични въпроси на Европарламента.

 

 

< Назад