27.11.2019

Ева Майдел: В общ интерес е ЕС да има ясна ангажираност в Западните Балкани

"В общ интерес е Европейският съюз да има ясна ангажираност в Западните Балкани. Освен това за България е и стратегически важно да бъде активен участник в дискусиите между европейските институции и гражданите в региона. Като първата българка - председател на Международното европейско движение (най-голямата асоциация на про-европейски организации) съм готова да сътруднича за улесняването на този процес." Това коментира евродепутатът Ева Майдел непосредствено след среща с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли в Европейския парламент в Страсбург, на която присъства и зам.-председателя на Движението Брандо Бенифей.

 

Тема на разговора бе предстоящата визита на Сасоли в Албания, за да засвидетелства подкрепа за европейската перспектива на региона. Официалното посещение се случва няколко седмици след като Ева Майдел инициира писмо към Председателя на ЕП с призив за показване на ангажимент към региона на фона на липсата на консенсус в Европейския съвет относно готовността на Северна Македония и Албания да започнат предпресъединителни преговори.

 

Писмото на Ева Майдел беше подкрепено от лидерите на европейските партии ЕНП, ПЕС, Алианс на либералите, Зелени както и от Дейвид МакАлистър, председател на комисията по външна политика в ЕП и Андрей Ковачев, заместник председател на групата на ЕНП с ресор "Разширяване". Майдел изрази надежда скоро да има позитивно развитие за Северна Македония и Албания по пътя им към членство в ЕС.

 

< Назад