08.05.2020

Ева Майдел: Технологиите за проследяване на заразените трябва да спечелят доверието на хората

„Ако не искаме вирусът и извънредното положение да са част от ежедневието ни в продължение на месеци, е важно да се прилагат мерки за точно и бързо проследяване на всички контактни лица на заразените. Развитието и масовото разпространение на технологиите позволява да ги използваме за ефективно проследяване на потенциално заразени, за да пресечем разпространението на заразата. За целта е нужно използването на мобилни приложения за проследяване от голяма част от населението, което може да стане само ако успеят да спечелят доверието на хората.“. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на онлайн дискусия със специалисти от технологичните гиганти „Епъл“ и „Гугъл“.

Онлайн дискусията е третата в рамките на инициативата на Ева Майдел, която събира признати световни специалисти от различни сфери и евродепутати от групата на ЕНП в търсене на най-ефективните мерки за възстановяване след Covid-19. Повод за изслушването на „Епъл“ и „Гугъл“ е съвместната инициатива на двете компании да се осигури техническа съвместимост на приложенията за проследяване на контактите на заразените.

„Доверието в технологичните компании се базира на сигурността, че те не злоупотребяват с данните ни. Не трябва да има никакво съмнение, че ще споделяме информация само след изрично наше желание, а данните ни ще се използват единствено от здравните власти за целите на спиране на заразата и в никакъв случай за търговски цели.“, поясни българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП след срещата.

< Назад