31.10.2020

Ева Майдел: След кризата в Европа ще сме по-обединени, защото виждаме още по-ясно ползата от ЕС

Българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) беше гост на общото събрание на Европейско движение Германия заедно с вицеканцлера на Германия и министър на финансите Олаф Шолц, министъра на отбраната на Германия и председател на ХДС Анагрет-Крамп Каренбауер и германския министър по европейските въпроси Михаел Рот. Събитието се проведе на 30 октомври 2020 г.

„След като преодолеем здравната и икономическата криза, в която се намираме, съм убедена, че европейците ще сме по-обединени, защото всеки един от нас ще е видял по-ясно ползата от ЕС. През пролетта видяхме координацията между европейската комисия и държавите за доставка на медикаменти и апаратура. Сега при втората вълна общите действия на ниво ЕС са още по-задълбочени и вече има споразумение да не се затварят границите за транспорт, да се ускори създаването, валидирането и разпространението на ваксина,“ заяви по време на речта си Ева Майдел, която е председател на Международното Европейско движение – най-голямата мрежа от про-европейски организации.

„Проучванията на експерти по целия свят в последните месеци показват, че гражданите са по-склонни да се доверяват на лидери с опит, отколкото на популистки лозунги за бързо и радикално решаване на проблеми без особено обяснение как може да стане това. Експертността и последователността се ценят във времена, в които сме обградени от несигурност. В тази връзка Европейското движение със своят 70-годишен авторитет и голяма мрежа от неправителствени организации, бизнеси и институции може да изиграе ключова роля за запазване на доверието в европейската интеграция и политиките на Европейския съюз за излизане от кризата.“ Това допълни българският евродепутат.

< Назад