03.07.2021

ЕВА МАЙДЕЛ ПРЕД ГЕРБ-СДС В КАВАРНА: СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ОБВИ В МЪГЛА ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УСТОЙЧИВОСТ

„Управлението на ГЕРБ успя да договори огромни средства за възстановяване от пандемията, с които по-малки градове като Добрич и Каварна не само да се върнат на нивата отпреди кризата, а да ги надскочат. Вместо готовият ни План за възстановяване и устойчивост да бъде представен в Брюксел, служебното правителство реши да обвие проектите в мъгла и по неясни причини да ги променя. България е една от трите последни държави, които не са представили плановете си“. Това заяви евродепутатът Ева Майдел на дискусия за перспективите за европейско развитие на малките градове и бъдещето на младите хора в тях. Тя се включи онлайн в събитието, което се проведе в Каварна.

По думите й докато политическата криза е в центъра на общественото внимание, темите за реформите, които трябва да се направят с европейското финансиране, няма да се придвижат напред. „В последните месеци сме свидетели на различни политически заклинания без да чуваме за планове и програми за развитие на страната ни“, каза Майдел и предупреди, че принципите на демокрацията могат лесно да бъдат разрушени.

Пред членовете и симпатизантите на ГЕРБ-СДС водачът на листата за област Добрич Деница Сачева посочи, че акцент на партията са младите хора и инвестициите в образование и инфраструктура. „От качеството на образованието зависи качеството на демокрацията ни. Само като произвеждаме добри професионални кадри ще може да привличаме инвеститори. Колкото повече млади хора насочим към конкретни професии, толкова по-бързо ще имаме благосъстоянието, от което имаме нужда“, допълни тя. При евентуален следващ мандат ще бъдат идентифицирани 160 000 млади хора, които нито учат, нито работят. Техните умения ще бъдат валидирани. Ще им се издадат и сертификати, които ще служат като „паспорт“ пред работодателите. В предизборната програма на партията е залегнал и ангажимент за развитие на индустриалните зони в страната, включително тази в Добрич. Според Сачева това е от изключително значение за разкриването на повече работни места в региона.

Вторият в листата в Добрич Красимир Николов коментира, че важна роля в процеса имат инфраструктурните проекти като АМ „Хемус“, спирането на която обричат Добруджа на застой. „Недоумяваме защо международният път от Дуранкулак към село Рогачево, по който идват румънските туристи, не се поддържа и защо трябва постоянно да настояваме, за да бъдат възобновени дейностите по ремонт на пътя Каварна-Българево“, каза още Николов.

< Назад