25.02.2021

Ева Майдел: Нито една европейска или национална политика за околната среда не може да се реализира без съдействието на местната власт

Българският евродепутат Ева Майдел представи наръчник за общинско енергийно  планиране и енергийна ефективност на онлайн събитие на 25 февруари 2021 г. В него участваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, кметовете на Бургас - Димитър Николов и Стара Загора - Живко Тодоров, както и заместник-кметовете на София - Десислава Билева, на Смолян - Марин Захариев и на Сливен - Стоян Марков.

„Нито една европейска или национална цел, свързана с климата и околната среда, не може да се реализира без активната роля на местните власти. Затова насочихме усилия да подпомогнем работата на българските общини по планиране и изпълнение на местна енергийна стратегия.“ Това заяви Ева Майдел по време на събитието, което е втора част от инициативата на българския евродепутат, която започна с представяне на наръчника пред вицепремиера Томислав Дончев и кметове на градове от Северна България преди седмица.

 

„Политиките за енергийна ефективност могат да помогнат на общините да повишат удовлетвореността на гражданите от условията на живот и качеството на общинските услуги като удобен и беземисионен градски транспорт, чист въздух и природа, уютни училища и детски градини, комфортни жилищни сгради и по малко енергийно бедни домакинства. Но също с добро енергийно планиране могат да се привлекат солидни бизнес инвестиции, защото все повече големи компании избират къде да започнат нови производства в зависимост от това колко чиста енергия могат да използват.“ Това допълни българският евродепутат, която е член на комисията по енергетика на Европейския парламент.

 

Документът с практически насоки и информация как общините могат да планират по-ефективно добива и потреблението на енергия на своята територия, да развиват партньорства, комуникация и капацитет, е безплатен и достъпен на интернет страницата на евродепутата www.evamaydell.eu.

< Назад