05.04.2019

Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП): Европа губи потенциал заради липса на правилните работни умения

„Европа губи потенциал заради липса на правилните работни умения. Ако допреди време кариерното развитие беше линейно - учим, дипломираме се започваме работа и се пенсионираме - днес това не е така. Скоростното развитие на технологиите и икономиката означава постоянно адаптиране на уменията на служителите.“, заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) по време на конференция на високо ниво, организирана съвместно с ЛинкедИн. Събитието се проведе на 2 април 2019 г. в Брюксел. В дебата участваха Джон Херлихай, вицепрезидент на ЛинкедИн и както и представители на бизнеса, граждански организации,  икономисти, професори и други.

По време на събитието американската компания Линкдин представи резултати от своята дигитална карта на света, представяща динамиката на работните пазари и връзката между работници, компании, институции. Участниците в дискусията се обединиха около идеята, че образованието не е само най-добрата социална политика, но и най-добрата политика за конкурентоспособност имаща пряко отношение върху предприемчивостта и жизнения стандарт на гражданите.

„Имаме нужда от лидери в каузата образование. Политическата подкрепа на местно, национално и европейско ниво ще даде допълнителен стимул на училищата и университетите да внедрят иновативни практики, отговарящи на нуждите на новият тип икономика Ключът към конкурентоспособна Европа е умението за учене през целия живот.“ добави още Ева Майдел, съосновател на националното сдружение без еквивалент в ЕС "Образование България 2030", което има за цел да идентифицира предизвикателствата пред образователния сектор и да даде препоръки за преодоляването им.



 

< Назад