27.02.2019

Ева Майдел: Европа остава най-добрата среда за развитие и просперитет

„Европа остава най-добрата среда за развитие и просперитет и не трябва да се поддаваме на популистки обещания за лесни решения на предизвикателствата, пред които сме изправени. Про-европесйките сили трябва да се научим да предаваме сложните процеси в ЕС в кратки и разбираеми за гражданите послания.“ заяви председателят на Международното европейско движение Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) по време на конференцията на високо ниво „Гражданското общество за възраждане на ЕС“, която се проведе в четвъртък, 21 февруари 2019 г. Домакин и организатор на събитието е Европейският икономически и социален комитет, а сред специалните гости беше председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

 

„Европа променя ежедневието ни:  от това, че пътуваме без визи, до премахването на роуминга на мобилните телефони в чужбина, до последната промяна в цените на банковите преводи в евро, които ще се изравнят с вътрешните. Почти всичко обновено или построено в градовете ни е с европейско финансиране. Охраната по-границата ни се извършва заедно с граничари от други страни членки. Тези примери означават, че Европа е  преди всичко работа в екип  с обща цел - просперитета на всеки един гражданин.“, заяви си Ева Майдел.

 

Събитието има за цел да насърчи гражданското общество да бъде активен участник във взимането на решения, както на местно така и на европейско ниво. В седем тематични кръгли маси участниците и публиката имаха възможността да дебатират бизнес климата в Европа, бъдещето на работната сила и работните места, потенциала на културните мероприятия за създаването на европейска идентичност, както и конкретни стъпки за устойчиво развитие на континента. Грета Тунберг, шведската ученичка, която е инициатор на „Петъци за бъдещето“ бе сред основните говорители за климатичните промени.

 

„Благодарна съм на Лука Жайер, председателят на Европейския икономически и социален комитет за възможността да се обърна към такава широка публика от неправителствени организации. За първи път в историята на Международното европейско движение, председателят му изнася реч пред Комитета.“, коментира непосредствено след края на речта си Ева Майдел.

< Назад