15.10.2018

Eмилия Милкова: Важно е професионалната общност да участва активно в промяната на законите за читалищата и обществените библиотеки

Народният представител от Парламентарната група на ГЕРБ Емилия Милкова апелира библиотечната колегия да участва активно в предстоящите промени на Закона за народните читалища и Закона за обществените библиотеки. „За промяната на всеки от двата закона е сформирана работна група към Министерството на културата. Разчитаме на библиотечната общност и читалищните настоятелства да дадат предложения, изхождайки от практиката си, но и от тенденциите в развитието на съответните дейности”, коментира Емилия Милкова на среща с представители на най-големите библиотеки във Варненска област. Акценти в дискусията, която се проведе по инициатива на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” в морската столица, бяха новостите, свързани с регистъра, отчитането и ефективното използване на информационните технологии в библиотечната работа.

Емилия Милкова запозна присъстващите с гласуваните промени в Закона за закрила и развитие на културата, които целят в съответствие с най-високите европейски стандарти да направят конкурсните процедури максимално прозрачни. Народният представител обърна специално внимание и на новите текстове в закона за авторското право, които регламентират предлагането и мултиплицирането на литература за незрящи хора.

Варненският депутат информира библиотечната общност относно работата по Закона за културното наследство и отчете усилията да се доведе до максимално консенсусен финален вариант разработваната стратегия за развитие на културата.

По думите на Емилия Милкова новият държавен бюджет се очаква да влезе за обсъждане в парламента в края на октомври, така че тогава ще могат да се дискутират конкретните финансови параметри, заложени за библиотеките и читалищата през следващата година.

В качеството си на дългогодишен директор на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна и член на Управителния съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация Емилия Милкова изрази удовлетворението си, че над 1300 библиотеки от цялата страна са кандидатствали за финансиране по програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”. „Сред одобрените проекти за обновяване на библиотечните фондове има и 20 от Варненска област. Експерти от Българската библиотечно-информационна асоциация и Асоциация „Българска книга”, които участваха в отсяването на постъпилите предложения, в момента анализират конкурсната процедура, така че със своите препоръки да съдействат за оптималното развитие на програмата. Би било полезно идеи да споделят и представители на библиотечната общност”, допълни Емилия Милкова.

 

< Назад