25.08.2018

Емилия Милкова участва в среща с делегация от Хамбург, на която бе обсъдена дигитализацията в библиотеките

Проектите за дигитализация в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” впечатлиха гостуващата във Варна делегация от район Аймсбютел в Хамбург. В работната среща взе участие и народният представител от ГЕРБ Емилия Милкова – дългогодишен директор на библиотеката, член на парламентарната комисия по културата и медиите, както и на групата за приятелство с Германия в 44-то Народно събрание.

 

„Темата за дигитализацията е изключително актуална, така че очаквам да бъде акцент и в националната стратегия за развитие на културата, по която се работи в момента. Активно се търсят форми за реализация на редица инициативи, чрез които да отговорим на предизвикателствата на новите технологии. Силен тласък за това даде и Българското председателство на Съвета на ЕС. Еврокомисар Мария Габриел, която пое ресор „Цифрова икономика и цифрово общество”, организира цикъл от събития, посветени на дигитализацията. Варненската библиотека, която е сред пионерите у нас в тази област, през май бе домакин на специализирана международна конференция под патронажа на българския еврокомисар”, коментира Емилия Милкова. Тя изтъкна и ролята на отличното партньорство с община Варна. „В лицето на кмета Иван Портних и на екипа му срещаме огромна подкрепа и за осъществяването на амбициозната цел да се построи нова сграда на библиотеката”, отбеляза Милкова и запозна делегацията от Хамбург с проведения международен конкурс за идеен проект и с последвалата подготовка на необходимите за градежа документи. „Разрешителното за строеж на новата сграда вече е факт. Предстои избор на изпълнител”, информира още тя.

 

Проектът, който е дело на холандско архитектурно бюро, впечатли гостите от Германия - Кай Гетгенс, кмет  на район Аймсбютел, град Хамбург, Ралф Щаак, ръководител на отдел „Координация и услуги“, Торстен Крузе, ръководител на отдел „Социални дейности, младеж и здравеопазване“. Те споделиха намеренията си за изграждането на нова библиотека със сходна функционалност в Аймсбютел.

 

Директорът на РБ „Пенчо Славейков” Радка Калчева запозна делегацията с внедрените онлайн услуги. Тя отчете, че библиотеката, която със своята 135-годишна история е една от най-старите у нас, днес е най-големият мултидисциплинарен агрегатор на данни за България и се радва на над 500 000 посещения годишно. Немските гости се впечатлиха от системата за електронна читателска карта, разработена от IT-екипа на библиотеката специално за мобилни телефони. „Чрез модерните начини за персонализация това позволява да заемате книги чрез смартфона си”, обясни Калчева. Чуждестранната делегация прояви интерес към уникалната колекция от разнообразни документи за Варна и региона, която вече е лесно достъпна чрез платформата Европеана. Представителите на Аймсбютел оцениха високо усилията библиотеката да разгърне своята дейност и като архив на културно-историческо наследство.

 

Кристиана Димчева, която ръководи историческия архив в РБ „Пенчо Славейков”, ги изненада с любопитни факти за варненските вестници, издавани в годините на Първата световна война, както и от времето, когато близки от разделена Германия са се събирали в черноморските ни курорти.


„В резултат от предприетите стъпки за развитие и модернизиране на библиотечните дейности можем да отчетем, че тази година най-активните ни потребители са хора до 40-годишна възраст”, посочи Димчева.

< Назад