23.10.2021

Емил Радев подкрепи въвеждането на по-строги правила срещу финансовите злоупотреби в ЕС

За да противодействаме на финансовите злоупотреби в ЕС, трябва да затворим „вратичките” в законодателството, които престъпниците умело използват. Така евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев подкрепи предложението на Европейската комисия за пряко приложими правила за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Темата беше обект на дискусия в рамките на последната сесия на Европейския парламент.

В изказването си от трибуната на пленарната зала българският евродепутат се обяви за по-силна законодателна рамка, която да се прилага по еднакъв начин от всички държави-членки. „Само така ще уеднаквим правилата”, убеден е Емил Радев, който е постоянен докладчик на ЕНП по въпросите относно борбата с изпирането на пари в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП. По думите му разкритията, станали известни като „Досиетата Пандора”, са потвърдили необходимостта от всеобхватна европейска политика и по-строги общи правила.

„Трябва да създадем единна интегрирана система за надзор на борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма в целия ЕС”, категоричен бе Радев. Той призова и за по-добър обмен на информация между звената за финансово разузнаване. „За да са ефективни, мерките трябва да стъпят на здраво трансгранично партньорство. Затова се нуждаем от тясно сътрудничество между административните, съдебните и правоприлагащите органи в ЕС”, мотивира се евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

< Назад