02.12.2019

Емил Радев организира в ЕП конференция, посветена на Механизма за сътрудничество и проверка за България

Конференция, посветена на Механизма за сътрудничество и проверка за България, организира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Емил Радев. Форумът ще се проведе на 2 декември в Европейския парламент в Брюксел.

Участие в събитието ще вземат представители на редица български институции – вицепрезидентът Илияна Йотова, главният прокурор Сотир Цацаров, зам.-главният прокурор Иван Гешев, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. Сред представителите на европейските институции, които ще се включат в конференцията, са българският еврокомисар Мария Габриел, директорът от Генералния секретариат на Европейската комисия – Уилям Слийт, както и членове на Европейския парламент.

„Време е за окончателна равносметка относно прилагането на Механизма за сътрудничество и проверка. Смятам, че страната ни е изпълнила отправените препоръки, така че мониторингът трябва да бъде прекратен”, коментира Емил Радев по повод мотивите си да организира конференцията. Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ от години отстоява позицията, че въпросният механизъм е пример за двоен стандарт спрямо България, а критериите за проверка трябва да бъдат обективни и общовалидни за държавите в ЕС.

Близо тринадесет години след приемането си в Европейския съюз България и Румъния все още са единствените страни-членки, подложени на мониторинг от Европейската комисия под формата на Механизъм за сътрудничество и проверка. В последния си доклад Европейската комисия препоръчва прекратяване на действието на механизма за България.

< Назад