22.01.2019

Емил Радев: Няма да отстъпим от позицията си за Брекзит и в битката срещу двойните стандарти при храните

ЕС няма да позволи Великобритания да извива ръце с допълнителни условия по споразумението за Брекзит. Няма за отстъпим от позицията си, категоричен бе българският евродепутат Емил Радев. Пред членове и симпатизанти на ГЕРБ във варненския район „Приморски” той увери, че  правата и интересите на всички европейски граждани, в това число и на българите, ще бъдат защитени.

„Съдът на ЕС се произнесе, че едностранно Великобритания може да поиска отсрочка или да спре процедурата по член 50. С други думи, топката изцяло е в полето на премиера Тереза Мей, на нейното правителство и на британския парламент. Излизайки от ЕС без споразумение за Брекзит, на 29 март Великобритания на практика напуска общо 300 споразумения, които касаят абсолютно всички области на обществения живот – икономика, банкови услуги, правосъдие, визов режим.  Това означава, че още от следващия ден трябва да има проверки по границите, мита за всички стоки, които излизат или влизат във Великобритания, възможност за въвеждане на краткосрочни визи и пр. Ще се върнем в онези времена, когато пред британското посолство се извиваха опашки от над 200 българи, които чакаха за визи. Само че сега ще има опашки и пред нашето посолство в Лондон, защото за зимен и летен туризъм у нас британците ще се нуждаят от виза, а британските туристи в България са били над 360 000 за 2018 г.”, коментира Емил Радев.

Той подчерта, че след година и половина работа по споразумението времето за договаряне на нови условия е изтекло. „ЕС е склонен на известни отстъпки единствено за границите с Ирландия, тъй като е изключително важно да се гарантира мира в региона. Имаме надежда, че разумът ще надделее. Все по-осезателни са тенденциите във Великобритания за оставане в ЕС, тъй като лъжите, които се изговориха и доведоха до Брекзит, напълно се опровергаха”, допълни Радев.

Той обаче припомни, че предстоящите евроизбори изискват бързи действия от Лондон. „При напускане на Великобритания броят на евродепутатите ще бъде намален от 751 на 705. Успяхме да се преборим България да запази своите 17 членове и в следващия Европейски парламент, защото имаше реална възможност броят им да бъде 16. Ако Великобритания поиска обаче удължаване на срока за излизане от ЕС, ще трябва да проведе избори за представители в ЕП”, поясни българският евродепутат и напомни, че освен административни пречки,  казусът генерира и голяма доза несигурност пред бизнеса и гражданите на кралството.

Емил Радев коментира и позицията на страната ни относно пакета „Мобилност”. „С обединени усилия успяхме ясно да покажем, че няма да позволим насилствено и лобистко законодателство. Тази позиция ще бъде отстоявана и в следващия мандат на ЕП”, подчерта Радев.

Твърда позиция той изрази и по отношение на битката с двойните стандарти за храните в ЕС. Двамата с колегата си Андрей Новаков подкрепиха българската петиция срещу   двойните стандарти при храните от едни и същи марки. „След като се преборихме за програма с бюджет от 1,3 млн. евро, която да подпомогне провеждането на мащабни изследвания в държавите-членки и на информационни кампании за наличието на подвеждащи и нелоялни търговски практики, продължаваме усилията си в тази посока. Настояваме за общоевропейски орган, който да следи за качеството и двойните стандарти при храните в Източна и Западна Европа, защото само така можем да въздействаме на големите мултинационални компании. Неслучайно отстояваме и позицията санкциите при нарешение да бъдат поне 4% от оборота на производителите на хранителни продукти, за да защитим адекватно здравето на хората и да сложим край на дискриминационните действия”,заключи Радев и отговори на поставените от гражданите въпроси относно перспективите за членството ни в Шенген и в еврозоната, миграцията и охраната на външните границите на ЕС.

Срещата се състоя по инициатива на ръководителя на ГЕРБ-Приморски Лилия Христова. В нея взеха участие кметът на района Петя Проданова и общинските съветници от групата на ГЕРБ в ОбС доц. Антоанета Цветкова, Людмила Колева, Мартин Байчев, Калин Калевски и Борислав Нанков.

 

 

< Назад