18.12.2017

Емил Радев: Ние сме водещи в Европейския съюз по разкриване на незаконно придобито имущество

С възможностите, които са заложени в антикорупционния закон, на практика биха застрашили такъв тип порочни приватизации, порочни сделки и именно това е и желанието с такова законодателство на практика – ние да дадем на обществото обяснение за това, което се е случвало в годините на прехода и такъв тип съмнителни сделки да излязат на светло. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев в рамките на предаването „Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”.

 

Радев анализира, че по времето на правителството на Иван Костов е била наложена нормативна база за приватизацията, ощетила държавата и гражданите, давайки пример с възприетата практика – за сделките да се плаща с компенсаторни бонове, които са редуцирали голяма част от реалната цена на продадените държавни активи. „Корнелия Нинова е подписвала и от двете страни в момент, когато може би още не е била вписана като представляващ едното дружество. Така че всичко това са едни превантивни атаки, които целят да прикрият дадени факти и обстоятелства, които не са много лицеприятни за пред българското общество.”, заяви Емил Радев.

„Възможно ли е след като се приеме антикорупционния закон при нормите, които той съдържа, Корнелия Нинова наистина да се превърне в проверявана за частна конфискация във връзка с придобити от нея скъпи имоти, във връзка с неясен произход на 70 000, с които е внесла 10% по приватизацията на „Техноимпекс” и може би и други работи, за които аз не знам?”, попита водещата Илиана Беновска. „Разбира се, че това е и целта на закона – да открие незаконнопридобитото имущество и когато има възможност то бъде отнето. Този антикорупционен орган, който се създава – задачата му е да отнеме придобито имущество с престъпна дейност, с незаконна дейност.”, анализира юристът.

 

„КОНПИ (Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество – бел. авт.) получи големи критики, че ревизира приватизационната сделка с изтекъл давностен срок – приватизацията на „Каолин”. Вашето мнение като юрист?”, попита водещата Илиана Беновска. „Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество не разглежда приватизационната сделка, тя разглежда дали законно са придобити дадените пари от даден източник. За съжаление откри множество нарушения в тази приватизация и пряко нарушение на закона. Съдът ще прецени дали комисията има право да отнеме това имущество. За мен беше много неочаквано тази огромна атака срещу един официален орган, който е получил много висока оценка в последните доклади и от Европейската комисия, и от нашите европейски партньори. Ние сме водещи в Европейския съюз. Само още няколко държави, като Великобритания, Италия и Испания, имат такова модерно законодателство, което позволява да се отнеме имущество и без да има осъдителна присъда.”, подчерта Емил Радев.

< Назад