14.07.2020

Емил Радев: Настояваме Великобритания да преразгледа решението си за увеличение на таксите за студенти от ЕС

Членове на Европейския парламент, сред които и българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, отправиха призив към британското правителство да преразгледа своята политика относно увеличението на таксите за студенти от ЕС след Брекзит.

„Ако това решение бъде прието, на студентите от ЕС, от Европейското икономическо пространство и Швейцария могат да бъдат наложени годишни такси за обучение между 10 000 и 38 000 британски лири, без да имат право на достъп до студентски заеми“, се изтъква в писмото до министър Мишел Донелан, който отговаря за университетите във Великобритания.

Евродепутатите са категорични, че тази политика ще бъде в ущърб и на двете страни. „Решението ще повлияе на възможността на студентите от ЕС да учат във Великобритания, което ще навреди и на самите британски университети”, предупреждават инициаторите на писмото и изразяват своето разочарование.

„За съжаление, тези промени са ярък пример за негативните последици от Брекзит. Настояваме Великобритания да преразгледа решението си, защото отстояваме позицията, че пред образованието в Европа не трябва да има бариери”, коментира Емил Радев по повод мотивите си да се включи в писмото на евродепутатите до министър Донелан. Според българския евродепутат решението на британското правителство вероятно ще накара много желаещи да учат в университетите в Обединеното кралство да променят своите планове.

В изявлението си пред Камарата на лордовете в края на миналия месец Мишел Донелан заяви, че студентите от ЕС, ЕИП и Швейцария вече няма да имат право на статут и такса, с каквито се ползват местните учащи във висшите учебни заведения.  Потвърждавайки позицията на воденото от Борис Джонсън правителство, министърът уточни, че промяната ще се отрази и на условията за получаване на студентски заеми. Новите правила, които се предвижда да влязат в сила след учебната 2020/2021 г., ще обхванат и финансирането за допълнително образование и квалификация. Реформата няма да засегне гражданите, които живеят във Великобритания и Северна Ирландия – тяхното право на обучение и достъп до обезщетения и услуги ще бъде запазено на реципрочна основа.

Във Великобритания към момента се обучават около 6000 български студенти.

 

 

< Назад