10.01.2020

Емил Радев към ученици – посланици на ЕП: Възползвайте се от всички достижения на Европа и работете за България

Използвайте всички възможности, които ЕС Ви предлага, за да пътувате, да се обучавате и непрекъснато да надграждате своето образование. Поддържайте своя интерес към Европа и европейските институции, но никога не забравяйте каква древна държава с богато културно-историческо наследство сме и винаги се гордейте, че сте българи, заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев при срещата си с ученици от школата по история към варненската Първа езикова гимназия, избрана за училище - посланик на Европейския парламент през учебната 2019/2020 г.

„Където и да решите да продължите образованието си, работете за България. Все повече млади хора, завършили зад граница, намират добра професионална реализация в родината си. България е спокойна и стабилна държава с много добри перспективи за икономическо развитие, която се нуждае от знанията и енергията на образованите и способни млади хора”, категоричен бе Радев. Той припомни на гимназистите, че програма „Еразъм+” открива перспективи за обучение и обмен, за усвояването на безценен опит. Евродепутатът допълни, че нови възможности дават и европейските програми, чрез които младежите могат да пътуват безплатно и да опознават други страни – членки на ЕС.

„Младите хора са най-добрите посланици на ЕС. Това потвърждават и проучванията. Одобрението, с което Евросъюзът се ползва сред младите хора у нас достига 82%, докато този дял е наполовина по-малък сред хората над 65-годишна възраст”, отбеляза Радев, като цитира изследване на „Евробарометър“, осъществено по поръчка на Европейската комисия през 2017-та, когато се навършиха 10 години от членството ни в ЕС.

Учениците от школата по история с ръководител Нели Димова демонстрираха огромен интерес към актуални теми от дневния ред на европейските институции и използваха възможността да зададат на българския евродепутат редица въпроси относно работата в ЕП, механизма на взимане на консенсусни решения в ЕС, предизвикателствата пред страната ни, свързани с Брекзит, миграционната криза, усвояването на еврофондовете, дългоочакваното членство в Шенген, приемането на еврото. Младежите показаха, че активно следят външнополитическите събития и повдигнаха актуалната тема за напрежението в отношенията между САЩ и Иран.

„Наред с жертвите, които взима, нов военен конфликт би генерирал нова бежанска вълна и огромни икономически загуби. Дано здравият разум да надделее и да не се стигне до продължаващи военни действия и терористични атаки. Искрено се надявам ескалиралото напрежение в Близкия Изток да бъде туширано. В ролята на посредник ЕС полага усилия за намиране на мирен изход от кризата в този толкова чувствителен регион”, посочи Емил Радев и увери, че страна ни води мъдра и много умерена външна политика, в резултат на която в момента по границата ни с Турция се отчита нулев миграционен натиск.

Директорът на Първа езикова гимназия Веселин Василев благодари на евродепутата за отзивчивостта, с която винаги подкрепя инициативите на учениците. „За нас е гордост, че Емил Радев е възпитаник на гимназията ни и винаги откликва на поканата ни да сподели своите знания и опит с нашите ученици”, каза той, изтъквайки, че днешната среща е посветена на ангажимента на училището да бъде посланик на ЕП.

Над 100 учебни заведения в страната са кандидатствали за възможността да бъдат част от образователната инициатива „Програма за училища посланици на Европейския парламент” през учебната 2019/2020 г. Първа езикова гимназия е единствената профилирана гимназия сред избраните 10 училища в България.

 

< Назад