23.05.2017

Емил Радев, ЕНП/ГЕРБ, се срещна с президента на Република Исландия Гудни Йоханесон

Българският евродепутат Емил Радев, ЕНП/ГЕРБ, се срещна с президента на Република Исландия, Гудни Йоханесон, в рамките на официална делегация на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент.

Целта на посещението е да бъдат представени промените в исландската политическа и обществена сфера, със специален акцент върху областта на правосъдието. По време на срещата бяха обсъдени функционирането и организацията на съдебната и наказателната система на Исландия, като основна тема в разговорите беше текущата реформа на съдебната система, създаваща нов апелативен съд от 1 януари 2018г.

Във връзка със съдебната реформа в програмата на посещението се предвиждат срещи и с представители на Министерство на правосъдието. Като част от официалната делегация Емил Радев ще има среща и с председателя на Върховния съд, както и с председателите на двете постоянни комисии, отговарящи за реформите -  Конституционната и надзорна комисия и Комисията по правни въпроси и образование.  Евродепутатите ще имат възможност да участват в дискусии с политически лидери и правни експерти, както и с представители на гражданското общество по приетите в тази връзка мерки и по теми от общ интерес. Ще бъдат организирани две кръгли маси, които ще дадат възможност на участниците да обменят мнения и опит относно конституционните въпроси и въпросите за по-добро законотворчество.

Друг важен въпрос, който ще бъде обсъден по време на срещите е бъдещето на Европейския съюз след Брекзит. Темата е от изключително значение за Исландия, имайки предвид, че Великобритания е най-важният търговски партньор на Исландия като отделна държава-членка, особено в областта на риболова и сътрудничеството в областта на сигурността и енергетиката.

< Назад