01.03.2019

Емил Радев дари исторически енциклопедии на варненската библиотека

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и посланик на библиотеките в ЕП Емил Радев дари исторически енциклопедии на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна. Новоиздаденото задълбочено изследване „България в Балканските войни 1912-1913 г.” беше официално представено миналата седмица в Силистра, но вече е достъпно за варненските читатели. Навръх 1 март и в навечерието на националния ни празник Емил Радев за пореден път направи жест към библиотеката в морската столица, като съдейства за обогатяването на фонда й.

„Енциклопедията е дело на доц. Милен Куманов, Десислава Костадинова и д-р Тодор Тодоров. Този авторски колектив изготви и енциклопедията „България в Първата световна война 1914-1918 г.”, за чието представяне във Варна съдействах и то стана факт именно в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков”. През май предстои да излезе от печат и енциклопедия за Втората световна война, с която авторите ще затворят историческия цикъл”, коментира Емил Радев.

Той отбеляза, че изданието за Балканските войни е събрало на повече от 1000 страници над 2000 снимки и изобилие от факти за хората и събитията през този период от историята на България. „Книгата е посветена на нашите сънародници отвъд Рила и Родопите, които и след Балканските войни не получиха своята жадувана свобода, въпреки всички героични победи, постигнати от българската армия. Сигурен съм, че за много от читателите на библиотеката ще бъде интересно да се запознаят в дълбочина с историята, писана по бойните полета и на политическата сцена. Нека тя ни служи като урок и занапред, за да не щадим сили да отстояваме националните интереси на България”, изтъкна Радев и връчи енциклопедиите на директора на варненската библиотека Радка Калчева.

Евродепутатът разгледа с интерес новата изложба на РБ „Пенчо Славейков” и поздрави екипа по повод 1 март. С пожелания за здраве и радост Емил Радев подари традиционна мартеница за фоайето на библиотеката.

< Назад