30.01.2018

Емил Христов в Казанлък: БСП и президентът не успяват да гледат в перспектива и да предложат решение на проблемите

Вотът на недоверие и отчетът на президента Румен Радев са двете ключови събития от началото на годината. Вотът бе вял и закъснял, като дебатът слезе на махленско ниво.  Президентът се занимава с „беквокалистите и с нотариатите в Народното събрание“, което говори за липса на визия. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов по време на пресконференция в Казанлък, в която участваха още народният представител от ГЕРБ-Казанлък Борис Кърчев и кметът на града Галина Стоянова.
Емил Христов бе категоричен, че основната тема на опозицията за вота на недоверие – корупцията, не е причина, а следствие от разминаването на очакванията на гражданите и институциите през последните 30 г. Невъзможността на левицата да идентифицира проблема с корупцията и откъде идва тя, е големият им проблем. „Че има проблеми, това никой от управляващите, включително и правителството, не го отрича. Точно затова трябва да се върнем назад и да коментираме генезиса на корупцията. Една партия като БСП трябва да има визия и за работата на институциите, а от действията им става ясно, че това не е така. Например болната тема за здравеопазването – трябва да направим така, че тази система да заработи правилно“, подчерта зам.-председателят на парламента.
Той не спести критиката си и към президента, като напомни, че в новогодишното си обръщение Румен Радев е посочил, че през 2018 г. българската демокрация ще бъде в изпитание. „Какво очаква да се случи – военен преврат или нещо друго лошо? Ако има такива сведения нека да ги каже публично, а не да прави намеци“, призова Емил Христов. Според него Радев е дошъл с висока подкрепа, както някога Симеон Сакскобургготски с обещанието „Очаквайте – аз ще променя“. „Какво промени президентът през първата година от мандата си, освен че влезе в заяждане на дребно с Народното събрание и избра да бъде политик на днешния ден“, попита Емил Христов и добави, че ако и през втората година той не направи нещо визионерско ще пропилее надеждата на хората. „В парламента очакваме диалог с президентската институция, но до момента виждаме как БСП и президентът не успяват да гледат в перспектива и да предложат решение на проблемите“, категоричен бе Христов.  
Относно въпроса с Истанбулската конвенция народният представител Борис Кърчев посочи, че насилието срещу жените в нашето общество съществува и че никъде в Конвенцията не става дума за трети пол. „Изтеглихме документа, за да се проведе широко обществено обсъждане и да се разсеят всички съмнения. Нека конвенцията да се прочете от повече хора“, подчерта депутатът. Според него най-важната тема свързана с европредседателството на страната ни, е тази за приобщаването на Западните Балкани, за да може да общуваме по-лесно под флага на Европейския съюз.

 

 

Кметът на Казанлък Галина Стоянова засегна темите за бюджета на общината за 2018 г. и за стабилността и бъдещето на общинската болница. „Бюджетът ни е реалистичен, а предложението на групата общински съветници от БСП – за завишаване на приходната част на бюджета с близо половин милион лева означава две неща. Първото е, че от БСП искат да се увеличат местните данъци и такси, нещо срещу което ръководството на общината е категорично против. Второто е, да предложим на Общински съвет един кух бюджет, който е нереалистичен и неизпълним. Кухите бюджети, които са залагани преди години са довели до това общината да има 6 млн. лв. задължения. Ние не може да допуснем това“, категорична бе Галина Стоянова.
Според нея е важно да бъде продължен дебатът за общинските болници, за усилията, които полагат не само общините, но и държавата. „Ние се грижим за МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ като добри стопани. Закупени са над 70 медицински апарата, въведени са мерки за енергийна ефективност, реновирани са операционните системи, подменен е и транспортният парк – реамобили и линейки, задълженията са намалени. Необходимо е обаче и държавата да подпомага тези здравни заведения, особено когато те обслужват и съседните общини“, убедена е Галина Стоянова.

< Назад