24.11.2016

Димитър Главчев: Отговорното поведение беше да подадем оставка, а не да правим анализи и да чакаме катарзис

Медия: Радио К2

Димитър Главчев, народен представител от ПГ на ГЕРБ, зам.-председател на 43-то НС, член  на Комисита по бюджет и финанси, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Резултатите от президентските избори и предстоящите събития до предсрочните парламентарни избори.

Димитър Главчев заяви, че анализите на политиците явно малко се разминават от усещанията на българските избиратели. За това говорят и резултатите от референдума, като и трите въпроса са били подкрепени от изключително висок процент български граждани и никой в парламента не е очаквал точно такъв резултат. Според народния представител дори победителите на президентските избори също не са очаквали този резултат.

„Разкажете ни картината, която ни очаква през следващите месеци, политическата картина?”, попита водещата Клара Маринова. Димитър Главчев обясни, че след оставката на правителството има ясно разписани правила в Конституцията и сега инициативата е в президента Плевнелиев. Ако връчените от президента три проучвателни мандата не могат да бъдат реализирани, тогава се отива към съставяне на служебно правителство, чиято основна задача е организирането и провеждането на предсрочните избори.

„Аз нямам спомени да се водят предварителни консултации преди връчването на мандати. Кому е нужна тази процедура, какво прави всъщност Плевнелиев с тези консултации?”, продължи с въпросите си водещата Клара Маринова. Димитър Главчев отговори, че също не си спомня да са се водили подобни консултации в идентична обстановка, но припомни, че президентът Желев е отложил връчването на мандат до встъпването в длъжност на президента Петър Стоянов. „Плевнелиев е Ваш човек, няма да ми се сърдите, според мен с грубия, шопски израз, тупа топката! Ясно е, че трябва да се назначи служебно правителство, защото никой няма да може да вземе мандата!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Димитър Главчев каза, че не може да се съгласи с твърдението, че Плевнелиев е човек на ГЕРБ, той наистина е предложен от ГЕРБ, но е президент на всички българи. Освен това Росен Плевнелиев е демонстрирал доста независимост.

Привикването на кабинета в оставка на разпит заради ваксините.

„Смятате ли, че е политическа игра преди изборите привикването на кабинета в оставка в следствието?”, попита водещата Клара Маринова. Димитър Главчев отговори, че няма как да даде отговор на този въпрос, защото тук става въпрос за друга власт – съдебната. Според него този въпрос трябва да бъде отправен към прокуратурата и следствието.

Могат ли ГЕРБ да се върнат отново във властта след предсрочните парламентарни избори?

„Не обичам конспиративните теории, но не мога да пропусна коментарите, че Борисов по своя воля и сценарий се отказва от властта за няколко месеца, за да се върнете на бял кон с нова сила след предсрочни парламентарни избори. Реалистични ли са подобни предположения?”, попита водещата Клара Маринова. „Който познава Бойко Борисов, не само като политик, знае, че той винаги играе за победа. Така че аз лично не мога да допусна такава възможност той да отиде доброволно на загуба!”, отговори Димитър Главчев. Що се отнася до събитията от 2013 г., според заместник-председателя на парламента тогава е имало протести и постъпката на Борисов е била много отговорна, за да не се стигне до инциденти. Главчев беше категоричен, че в момента лидерът на ГЕРБ е постъпил много достойно, като е подал оставката на правителството. „Съгласете се, че при резултата на втори тур, дори и да не беше това обещание на Борисов, според мен при такъв резултат всеки отговорен политик трябва да поеме политическа отговорност, а не да се отдаде на анализи и да чака катарзис!”, категоричен бе Главчев.

Помолен да коментира предложението на проф. Михаил Константинов да се определи дата за предсрочни избори и правителството да действа в оставка до тях, Димитър Главчев изрази мнение, че този момент е отминал.

„Не рискувате ли в тези няколко месеца, лишени от държавните структури, държавните постове, да ви напуснат част от членовете и симпатизантите, хора, които ще се изплашат от тази ситуация?”, попита водещата Клара Маринова. Димитър Главчев отговори: „Това вече сме го преживявали през 2013 г., видяхте, че резултатът беше оздравителен и добър!”. Той продължи, че в условия на демокрация няма партия, която постоянно да може да побеждава и така трябва да се постъпва, една партия трябва да умее и да побеждава, и да губи.

Програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

„Не ми хареса реакцията около прословутото саниране. Между първи и втори тур ваши активисти разлепваха съобщения, че видите ли, ако загуби ГЕРБ властта, спира санирането. След това направихте една декларация вашата парламентарна група, в която казахте – враговете го правят това, не ние. Сега изведнъж, след като не спечелихте изборите, спирате санирането. Кажете ми това нормално ли е за едни честни и почтени политици?”, попита водещата Клара Маринова. Димитър Главчев заяви, че когато подобни листовки са били разлепвани, от ГЕРБ категорично са се дистанцирали. Според него по време на избори хората не трябва да се плашат с каквото и да било. Заместник-председателят на парламента уточни, че ако бюджетът не бъде приет, тогава няма как санирането да продължи.

Предложението минималната пенсия да стане 300 лева.

Димитър Главчев заяви, че предложението минималната пенсия да стане 300 лева всъщност е несправедливо и попита какво става тогава с пенсионерите, чиито пенсии са от 301 лева нагоре. Според него не е редно хора, които поради някаква причина са на минимална пенсия, изведнъж пенсиите им да се увеличат на 300 лева, а на другите пенсионери изобщо да не се увеличават. Ако има увеличение на пенсиите, то трябва да бъде пропорционално. „Това е откъсване от сегашния осигурителен модел и не е справедливо!”, завърши Димитър Главчев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад