09.03.2017

Димитър Главчев: ГЕРБ ще работи за намаляване на административната тежест върху бизнеса

Медия: „Радио К2”

Димитър Главчев, кандидат за народен представител от ПГ на ГЕРБ, 23 МИР София, в предизборен дебат в ефира на „Радио К2” на 9 март 2017 г., заяви позиции по следните теми:

Кой е Димитър Главчев и защо се кандидатира за народен представител?

Димитър Главчев заяви, че е решил да влезе в политиката, защото не му е харесвало това, което до тогава се е случвало в нея. Завършил е УНСС, има и магистратура по международни икономически отношения, дипломиран експерт-счетоводител, регистриран одитор. Главчев каза, че е бил поканен в политиката от Бойко Борисов. Това се е случило още през 2005 г.

Основните акценти в икономическата програма на ГЕРБ.

Димитър Главчев обясни, че ГЕРБ са заложили в своята програма облекчаване на режимите, които в момента функционират, за да се помогне на бизнеса, а и на обикновения човек, защото всеки от нас се е сблъсквал с администрацията. Администрацията трябва да бъде в услуга на гражданите. Различните звена на администрацията трябва да комуникират помежду си, а гражданите да получават необходимите разрешителни и всякакви други документи на едно място. Ако в определеното от закона време няма отговор трябва да се смята, че администрацията е отговорила положително. Такива проблеми има например с разрешителните за строеж. Не на последно място по този начин се постига и намаляване на корупцията, защото ходенето по различните звена генерира корупционен потенциал.

„Кой ще бъде гарантът, че ще го изпълните?”, попита водещата Клара Маринова. Димитър Главчев отговори, че ГЕРБ са гарант. Той подчерта, че всъщност ПП ГЕРБ не дава просто обещания, а всичко което заявява е базирано на реални разчети. Ако партията управлява пълен 4 годишен мандат, в края на този мандат се очаква БВП да бъде 120 милиарда лева, което е напълно реалистично. На базата на този растеж вече може да се говори за увеличение на заплатите и пенсиите.

Могат ли ГЕРБ да работят съвместно със своите опоненти по национално-значими каузи?

„Можете ли да си подадете ръка в 44-то Народно събрание за добри каузи и просперитет на държавата?”, попита водещата Клара Маринова. Димитър Главчев отговори, че едва ли има политик, който би отговорил отрицателно на този въпрос. Политическата партия обаче не трябва да губи своята физиономия, защото иначе би било съглашателство. Той заяви, че би подкрепил предложение, направено от БСП, стига да е за доброто на България.

България и ЕС.

Помолен да коментира опасността Европа да се раздели на няколко скорости на развитие, Димитър Главчев каза, че на първо място трябва да подчертаем, че ползата за България от членството й в ЕС е голяма. Изказвания от лидера на БСП обаче, които са антиевропейски, могат наистина да ни поставят в изолация. В този смисъл е добре БСП да заявят дали са „за” оставането ни в ЕС. Главчев заяви, че ГЕРБ категорично е против разделянето на ЕС на различни скорости на развитие. Той вметна, че ако трябва да сме честни, и в СИВ страната ни е била на втора скорост.

Финално обръщение.

„За нас призовавам да гласуват с бюлетина 11 заради това, което сме направили и заради това, че сме си взели поука от това, което не сме направили и то в резултат на това, което са ни показали избирателите. Това, което предлагаме, е на база на това, което сме правили, всичко, което е предложено в нашата програма, е конкретно. Съжаляваме за това, което не сме свършили, но наистина максимално сме се опитали да свършим. Надяваме се, че ще има колеги, с които ще можем да работим по темите, по общобългарските теми не би трябвало да има противоречия, между другото образованието и здравеопазването са такива теми!”, каза Димитър Главчев.

< Назад