15.02.2017

Димитър Главчев: ГЕРБ не дава предизборни обещания, а поставя изпълними цели на базата на точни разчети

Медия: Радио К2

Димитър Главчев, досегашен народен представител от ПГ на ГЕРБ, заместник-председател на 43-то Народно събрание, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Изпълними ли са предизборните обещания на ГЕРБ?

„650 лева минимална работна заплата и 1500 средна, удвояване заплатите на учителите, въвеждане на тридетния модел, еднократна финансова помощ за младо семейство при намиране на работа, България да подаде заявка за участие в ИЕРЕМ-2, това са обещанията, които давате във вашата програма!”, започна разговора водещата Клара Маринова. Димитър Главчев отговори, че това дори не са обещания, а изпълними цели, за които са направени разчети.

„От доста години следя предизборните кампании, но такава словесна вакханалия като тази година не съм виждала. Не сте само вие и БСП, а всички. Започна се с онези прословути 300 лева пенсия и оттам нататък като се започна, сякаш не живеете в тази държава и никога няма да ви се наложи да ги изпълнявате!”, продължи своя коментар водещата. Събеседникът й отговори, че не обича нещата да се опаковат по този начин в цялост без да се прави разлика. „Ние нищо не обещаваме, ние казваме, че това ще го постигнем на базата на това, което сме правили досега, на базата на икономическия растеж, който сме постигнали, на базата на борбата с контрабандата, от която имаме резултат, така че това са абсолютно постижими неща, ако ние управляваме! Това не са обещания, а логично продължение на това, което сме правили!”, категоричен бе Главчев. Той благодари на хората, които са търпели неудобства през годините, за да бъде постигнато подобрението, като даде пример със затворените улици по време на строежа на метрото.

Димитър Главчев обясни, че от ГЕРБ отчитат също така, че не всичко от направеното от тях се е харесало на обществото и това са показали резултатите от президентските избори. Затова и програмата е оставена отворена за срещи с избирателите. Тя е качена в интернет и постъпват доста предложения, които се разглеждат. Той обясни също така, че обещанието за 300 лева минимална пенсия не е било на ГЕРБ. Дори нещо повече, това е бил един от препъникамъните между коалиционните партньори, защото според ГЕРБ едно такова действие е можело да срути пенсионния модел. Водещата отбеляза, че „Патриотите” са предложили парите за увеличението на пенсиите да се вземат от програмата за саниране на жилища. Димитър Главчев защити програмата и обясни, че тя е много полезна и играе и важна социална роля, затова не бива да бъде спирана.

Трябва ли да България да влезе в еврозоната?

„Публична тайна е, че в ЕС се развиват едни доста негативни процеси, в това число и на децентрализация. Вишеградската четворка много настоява за увеличаване ролята на държавата и намаляване ролята и функциите на Брюксел. Не знам дали в този момент е уместно да се приобщаваме към еврозоната!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Димитър Главчев отговори, че наистина съществуват различни мнения по този въпрос, все пак ИЕРЕМ-2 е „чакалнята” за еврозоната, така че нищо не пречи да влезем. Той изрази личното си мнение, че е по-добре за България да сме в еврозоната.

Вижданията на ГЕРБ за свикване на ВНС.

„Много важен въпрос поставяте в програмата си за изготвяне на нова Конституция от ВНС, тоест вие залагате 44-то Народно събрание да вземе решение за свикване на ВНС?”, попита водещата Клара Маринова. Димитър Главчев отговори, че от ГЕРБ имат желание да инициират този дебат, а от мнозинството зависи дали е постижимо или не. Според ГЕРБ, ако се събере необходимото мнозинство, е добре да се свика ВНС с готов нов проект за Конституция.

Димитър Главчев обясни, че предвижданите промени в Конституцията отново са по посока на съдебната власт. Той каза също, че ГЕРБ поддържат тезата за отпадане на всеобхватността на депутатския имунитет.

Как ще протече кампанията на ГЕРБ?

Димитър Главчев беше категоричен, че ГЕРБ както винаги ще заложи на позитивна кампания без черен пиар. Неслучайно и програмата е отворена за избирателите, защото ГЕРБ е партия, която през годините винаги се е съобразявала с тях. През годините много често е имало обвинения към Бойко Борисов, че си сменя  позициите, но когато това се е случвало, то е било след среща с браншови или неправителствени организации. „Това е съобразяване с мнението на избирателите, каквото е и подкрепата ни за референдума на Инициативния комитет на Слави Трифонов. Това е нещото, което ни отличава от всички останали партии. Ние подкрепяме резултата от референдума, не защото казваме, че мажоритарният вот е по-добър, а защото за него са гласували 2,5 милиона български граждани!”, завърши Димитър Главчев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

 

< Назад