14.09.2016

Димитър Бойчев: Правим пазарните модели на газовия хъб „Балкан”, той не е на емоционална основа

Медия: Радио К2

Димитър Бойчев, народен представител от ПГ на ГЕРБ , член  на Комисиите по икономическа политика и туризъм и по енергетика, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Протестът на родителите на деца с увреждания.

Димитър Бойчев се съгласи, че държавата наистина трябва да има адекватно отношение към децата с увреждания, но според него вчерашното решение на Министерски съвет е показало, че това отношение е адекватно. Той подчерта, че никога досега не е имало такава помощ за тези деца. На забележката на водещата Клара Маринова, че родителите на децата с увреждания протестират, защото държавата ги разделя на такива до 18 години и такива над тази възраст, народният представител от ГЕРБ отговори, че според него това разделяне е в рамките на разумното. „Трябва да се намери решение, за да не остават тези родители с впечатление, че са изоставени, отхвърлени и без грижа!”, отбеляза водещата, събеседникът й се съгласи, че това е точно така и добави, че смята, че с възможностите, които има бюджетът, наистина се отнася адекватно към тези проблеми. „Диалогът от наша страна винаги е бил търсен, винаги сме се отзовавали, дори и днес диалогът с колегите от социалната комисия и министерството е факт и го има, но мисля, че много адекватно е самото решение, то само по себе си говори какво ни е отношението към тези деца!”, подчерта Димитър Бойчев.

Първият учебен ден. Основните проблеми пред българското образование.

Димитър Бойчев заяви, че отношението към българските учители трябва да бъде адекватно, според него проблемите не са малко и те не бива да бъдат загърбвани, защото образованието е в основата на просперитета на всяка една нация. Народният представител от ГЕРБ беше категоричен, че проблемите трябва да се решават в диалог.

Бойчев изрази мнение, че образованието не бива да бъде отделено от самия бизнес. Той даде пример с това, че в сферата на туризма има много сериозно търсене на работна ръка, в същото време младежката безработица е доста висока. Това е валидно не само за сферата на туризма. Затова трябва да се води диалог между системата на образованието, образователната гилдия и бизнеса.

Мигрантската криза. Охраната на външните граници на ЕС.

„Наистина ли е голямо безпокойството за това, което се случва, чета, че август месец вълна от мигранти са опитали да атакуват нашата граница и как ще се справим с тази ситуация?”, попита водещата Клара Маринова, Димитър Бойчев отговори, че наистина натискът към външната граница на ЕС е доста силен. Той продължи, че вече има конкретно искане от страна на правителството за 160 милиона евро за охрана на границата с Турция и това е адекватното отношение, което трябва да получим от страна на Европа, защото това не е проблем само на България.

„Какви са перспективите пред нашия континент в близък и по-далечен план?”, продължи с въпросите си водещата Клара Маринова, Димитър Бойчев отговори, че според него перспективите са добри. Той добави, че дебатът вече се води, не бива да забравяме и факта, че Европа е една много сериозна икономическа сила, един сериозен пазар.

Президентските избори.

„Докато други партии водят кампанията начело с кандидатите си, при Вас задочно се води кампанията, от Борисов, Цветанов, структурите на партията, не мислите ли, че има опасност да демотивирате избирателите извън Вашата партия с това, че забавяте предложението за Вашата кандидатура?”, попита водещата Клара Маринова, Димитър Бойчев отговори, че според него забавянето на кандидатурата поддържа интереса към самите изобрите. Той продължи, че ГЕРБ ще има достатъчно време да представи своята платформа и своя кандидат. В същото време от ГЕРБ ще влязат с летящ старт, защото структурите през това време се подготвят за кампанията. Бойчев добави, че кандидатът на ГЕРБ освен всичко друго ще бъде и достатъчно разпознаваем за българското общество и доказал се в политиката.

Проблемите на българската енергетика. Проектът за газов хъб „Балкан”.

„Българският хъб „Балкан” стартира с голяма пропагандна кампания и това е добре, само че има една дребна, но съществена подробност, един от големите източници на газ е Русия. Русия официално заяви, чрез „Газпром” разбира се, че няма да участва в нашия хъб „Балкан”, кажете ми той наистина ще се осъществи ли и няма ли да повлияе на ефективността му това, че руснаците отказват да участват в него?”, попита водещата Клара Маринова. Димитър Бойчев отговори, че  според него към момента този хъб е обезпечен с доставки, но не мисли, че решението на Русия е окончателно, защото става въпрос за много сериозни проекти. Според народния представител от ГЕРБ вратата към Русия е отворена и тя ще участва в този проект. На въпроса какво го кара да мисли така, Бойчев отговори, че все пак ресурсът, който руснаците имат, трябва някъде да се продава, а европейският пазар не е за подценяване. Народният представител от ГЕРБ заяви, че в момента се правят пазарните модели и хъбът ще се построи, ако бъде пазарно ориентиран и икономически изгоден. „Нека да се завършат тези модели, които се правят в момента, при всички положения това не е проект, който е на емоционална основа!”, завърши Димитър Бойчев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад